Bewoners Mercuriusflat onderhouden zelf het groen
In de Wheermolen zijn de eerste initiatieven van inwoners ontstaan om een deel van het groen zelf te onderhouden en aan te passen aan de persoonlijke smaak van de wijk. Dat gebeurde in eerste instantie op basis van goed vertrouwen. Inmiddels is het beleid van de gemeente erop gericht om meer betrokkenheid en meer invloed te creëren van bewoners op het groen in hun directe omgeving. Ik spreek hierover met bewoners van de Mercuriusflat.
De koppen van de flats worden al geruime tijd door bewoners onderhouden. ”We zijn met twaalf bewoners actief betrokken bij het adoptiegroen. We werken wekelijks in de tuin en afhankelijk van de tijd en mogelijkheden die we onderling hebben, is dat tussen de 2 en 4 uur per week.” Het resultaat is goed zichtbaar. De stroken die onderhouden worden zien er prachtig uit. Een niveau dat ik met het gemeentegroen nooit voor elkaar zou kunnen krijgen. Om ook duurzaam goed bezig te zijn, is er aan de achterkant van de flat een terrasje gemaakt waar drie groenbakken staan. Zo kan van het tuinafval weer compost gemaakt worden.
Het groenonderhoud is niet het enige dat deze actieve mensen doen. Naast het onderhoud van de tuin maken ze ook de aangrenzende omgeving goed schoon. Daarnaast hebben zij een prullenbak geadopteerd en organiseren ze in de flat verschillende activiteiten.
Nadat we een ronde langs de flat gelopen hebben strijken we neer in een kleine berging voor een kopje koffie. Bewoners vertellen dat hier vroeger de papiercontainer stond. “Met de verbouwing van de flat is deze op een andere plek komen te staan en is de ruimte vrijgekomen. Deze wordt nu gebruikt door de tuinploeg om samen te komen. Met mooi weer zetten we de stoelen buiten”. Met allerlei spulletjes die in de jaren zijn verzameld is de kleine ruimte ingericht. Hoewel de ruimte op zichzelf niet echt gezellig is, is de sfeer dat wel. Een plek van en voor bewoners, waar mensen elkaar ontmoeten en van waaruit je samen dingen onderneemt. Prachtig!
0 reacties