Boerderijeducatie op melkveehouderij Oudshoorn in Westbeemster

Gepubliceerd door Eveline op

In de Westbeemster ontmoet ik Sandra Oudshoorn. Zij is samen met haar man in 1996 vanuit Zuid-Holland verhuisd naar de Beemster, vanwege de goede grond die hier te vinden is. Hun melkveehouderij is met 105 melkkoeien, 30 stuks jongvee, 45 schapen en ongeveer 55 hectare grond qua omvang een gemiddeld bedrijf. De melk wordt geleverd aan CONO, waarna er op ambachtelijke wijze heerlijke Beemsterkaas van gemaakt wordt.

In 2019 zijn ze gestart met boerderijeducatie, met als doel jongeren op actieve en belevende wijze, middels hoofd, hart en handen kennis te laten maken met het platteland en al haar facetten. Het kost veel tijd, maar is belangrijk om te doen. Ze merkte hierbij erg het gebrek aan kennis bij kinderen over hoe voedsel geproduceerd wordt. Het is belangrijk dat een aantal bedrijven deze educatieve taken op zich nemen, om mensen kennis te laten maken met het boerenbedrijf en misverstanden weg te nemen.

We bespreken het spanningsveld tussen de werelderfgoedstatus van de Beemster en de bedrijfsvoering van agrariërs. Als voorbeeld hiervan vertelt Sandra over de 8 jaar dat zij met het bedrijf bezig zijn geweest met bedrijfsverplaatsing. Na steeds tegen de beperkingen van het Werelderfgoed aan te lopen en de voorwaarden die hieraan verbonden waren, is er uiteindelijk voor gekozen om niet te verplaatsen maar in de dorpskern te blijven. Een ander voorbeeld dat gegeven wordt is het verbod op kleine windmolens op het achtererf. Door alle windenergie over een kam te scheren laat de gemeenschap hier kansen liggen in het verduurzamen van agrarische bedrijven en hun omgeving, zonder dat dit het landschap hoeft aan te tasten. Sandra wil mij meegeven om steeds de balans in ogenschouw te houden. Uitbreiding van de stallen betekent bijvoorbeeld niet altijd meer vee. Voor innovatie is ook ruimte nodig, dus een grote stal en meer ruimte voor dezelfde hoeveelheid dieren. Als beleidsmaker is het belangrijk daar ook oog voor te hebben.

Iedereen wil genieten van het landschap van de Beemster. Als je dat in stand wil houden is het nodig om boeren te faciliteren bij hun bedrijfsvoering. Gelukkig kent de Beemster veel jonge boeren die er echt zin in hebben. Koester dat en biedt hen perspectief.

Melkveehouderij Oudshoorn is een prachtig bedrijf met meerwaarde door de educatieve functie en samenwerking die er is met CONO. Een prachtige plek waar je ook nog eens terecht kan om te vergaderen met uitzicht op de stal. Neem eens een kijkje op: https://koezichtbeemster.nl/

Categorieën: Werkbezoek

1 reactie

Dorpsraad Westbeemster: inzetten voor woongenot - Eveline Tijmstra · februari 21, 2021 op 10:16 am

[…] melkveehouderij in de kern van Westbeemster. Uiteraard spreken we over het bedrijf zelf, zie ook https://evelinetijmstra.nl/boerderijeducatie-op-melkveehouderij-oudshoorn-in-westbeemster, het spanningsveld met de werelderfgoedstatus en de bedrijfsvoering van agrariërs in zijn […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *