Het Buitenhuis: Eigentijdse respijtzorg

Gepubliceerd door Eveline op

Onlangs is het respijthuis in Wijdewormer geopend. Een nieuwe unieke plek waar mantelzorgers met een gerust hart de zorg even uit handen kunnen geven. Het respijthuis kent 7 kamers en wordt gefinancierd door alle gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland en het zorgkantoor. Hierdoor is het gemakkelijk om er gebruik van te maken. De Zorgcirkel verzorgt de hulp die nodig is.

We hebben afgesproken met Marjoleine van den Broek, coördinator Het Buitenhuis . Zij vertelt enthousiast over de ervaringen van de eerste maanden en laat ons de indrukwekkende kamers zien. De kamers zijn zeer ruime appartementen ingericht met zowel authentieke meubels, moderne, maar ook praktische meubels. Alles is erop ingericht om een prettig verblijf te hebben. Met een klein team betaalde krachten, maar vooral ook heel veel vrijwilligers wordt alles mogelijk gemaakt. Denk hierbij niet alleen aan de verzorging, maar vooral ook aan hospitality, het koken en bakken, samendoen van activiteiten, schoonmaak en natuurlijk de nodige administratie die hierbij komt kijken.

Een groot aandachtspunt in het hele zorgsysteem komt in het gesprek naar voren: de hoeveelheid regels waar uitvoerenden mee te maken hebben en vooral het effect wat dat heeft op de uitvoering. Het zorgt ervoor dat mensen continu bezig zijn met wat niet mag of niet kan. Niet omdat de mensen die er werken het niet kunnen of zouden willen doen, maar omdat de regels zeggen dat je het niet mag doen. Bijvoorbeeld het breken van een pilletje of omhoog zetten van een stang naast het bed dat voorkomt dat je eruit kan vallen. Als we waardevolle zorg met een menselijke maat willen bieden is de beste regel voor dit soort voorzieningen: met gezond verstand zorgen voor een prettig verblijf. Hier ligt voor de overheid, zorginstellingen en verzekeraars nog een grote opgave.

Het respijthuis is er zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Maar de eerste ervaringen laten zien dat de plek ook heel veel betekent voor diegene die zorg krijgt. Er ontstaan leuke contacten tussen mensen die verblijven. Mensen komen tot rust, komen uit hun eigen isolement, krijgen ander eten, en pakken daardoor allerlei creatieve activiteiten op. Kinderen en kleinkinderen kunnen langskomen en gewoon kind zijn. Samen een spelletje doen of er even samen op uit, zonder dat een bezoek in het teken staat van zorg.

De gasten die we spreken zijn super enthousiast. Een prachtige voorziening voor mantelzorger en hun omgeving waar we trots op kunnen zijn. Wil je meer weten of het respijthuis of vind het leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Meer informatie is te vinden op www.buitenhuiswijdewormer.nl

Categorieën: Werkbezoek

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *