Dorpsraad Westbeemster: inzetten voor woongenot

Gepubliceerd door Eveline op

Een vertegenwoordiging van inwoners uit de dorpskern Westbeemster bestaat al enige tijd. Na twaalfenhalf jaar bestaan te hebben als dorpsoverleg Westbeemster is in 2011 de naam gewijzigd in Dorpsraad Westbeemster. Voornaamste doel van de dorpsraad: zich inzetten voor het woongenot in de Westbeemster. En van daaruit de gemeente van gevraagd en ongevraagd advies voorzien.

Met Kees Vlaanderen en Sandra Oudshoorn heb ik afgesproken bij Koezicht Beemster, een prachtige melkveehouderij in de kern van Westbeemster. Uiteraard spreken we over het bedrijf zelf, zie ook het artikel over de melkveehouderij, het spanningsveld met de werelderfgoedstatus en de bedrijfsvoering van agrariërs in zijn algemeenheid. Waarbij we langzaam de focus verleggen naar de Westbeemster. Een kleine kern met een groot saamhorigheidsgevoel, waar veel gebeurt.

Van oudsher was de Westbeemster katholiek. Hierin bevindt zich ook bijvoorbeeld de oorsprong van de Kerckhaen wat vroeger een katholieke schuilkerk was. Pas toen je openlijk uit mocht komen voor je godsdienst is de grote kerk gebouwd. Samen met het klooster. Inmiddels is het oude klooster omgebouwd tot woningen en enkele ateliers. De kerk wordt beperkt gebruikt en er zijn ideeën voor een andere bestemming. Achter de kerk ligt de wereldtuin een plek waar vrouwen van over de hele wereld samen komen om te tuinieren en te koken en zo ervaringen te delen op zoek naar het gemeenschappelijke. Achter de tuinen liggen de voetbalvelden, een andere belangrijke plek binnen het dorp. Ook de basisschool de Lourdesschool vormt een wezenlijk onderdeel van de Westbeemster gemeenschap en is ooit in het klooster begonnen.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe visie voor het dorp. Dat biedt kansen. Voor de dorpsraad is het daarbij belangrijk dat de vitaliteit in het dorp behouden blijft. Zij zien graag dat de kerk om wordt gevormd naar bijvoorbeeld woningen, om zo de historie te behouden en te voorkomen dat het gebouw wordt gesloopt.

Daarnaast is het behoud van de functie van de Kerckhaen als ontmoetingsplek van belang. Net als de voetbalvereniging en een plek om een kerkdienst bij te wonen. Ook liggen er in de dorpskern kansen om op een kleinschalige manier woningen toe te voegen. Het is het belangrijk om rekening te houden met elkaars belangen, maar vooral te kijken naar het gemeenschappelijke belang. Dan ontstaan er kansen om elkaar te versterken.

In de kern van de Westbeemster is de historie zichtbaar als je over straat loopt. Het is er prachtig. Een hele leuke kennismaking met betrokken inwoners.

Categorieën: Werkbezoek

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *