Waardevolle zorg op Zorgboerderij Purmerweide

Gepubliceerd door Eveline op

Tijdens een werkbezoek aan zorgboerderij Purmerweide, gelegen in de Purmer, maak ik kennis met de dagbesteding die daar wordt aangeboden. Op deze zorgboerderij vinden niet alleen volwassenen een passende dagbesteding, maar worden ook jongeren begeleid. Dagbesteding is één van de onderdelen van jeugdzorg. Vanuit de hele regio komen hier jongeren die veel tegenslag hebben gekend en zijn uitgevallen op school. De meeste jongeren zijn een paar dagen per week op de boerderij, maar er zijn ook jongeren die één dag in het weekend komen, vaak om het gezin of de jongere zelf wat ruimte te geven. Iedereen die op de zorgboerderij komt, wordt opgehaald en weer thuisgebracht door mensen van de zorgboerderij zelf. Zo ontstaat er ook goed contact met de ouders.

Zorgboerderij Purmerweide is een echt familiebedrijf. Jarenlang zijn op de boerderij koeien gehouden en tegenwoordig worden er ongeveer 800 schapen gehouden. Ik spreek het gezin dat de boerderij runt en ervoor zorgt dat iedereen die hier komt goed begeleid wordt. Ze werken vanuit de overtuiging dat iedereen een plek verdient in de maatschappij. Jongeren die op de boerderij komen, kunnen meehelpen op de boerderij, een passend ritme vinden en ontdekken wat ze leuk vinden.

Er zit structuur in de dag en het belangrijkste is dat klussen ook afgemaakt worden en de jongeren daarmee succes ervaren. Dat ze wél iets kunnen, dat ze er mogen zijn en ertoe doen. Vanuit die aandacht worden jongeren begeleid en gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen met als doel weer terug te keren naar school. De zorgboerderij is dan ook geen eindstation, maar een tussenstation.

Zorgboerderij Purmerweide is aangesloten bij Stichting Landzijde. Stichting Landzijde is een organisatie die dagbesteding aanbiedt op de ruim 115 aangesloten zorgboerderijen door heel Noord-Holland. Deze organisatie ondersteunt de zorgboerderijen bij de bedrijfsvoering, zorgt voor kennis- en ideeënuitwisseling tussen de zorgboerderijen en verzorgt zorginhoudelijke scholing. Landzijde werkt vanuit de coöperatieve gedachte: samen de zorg beter maken.

Bijzonder om de passie en liefdevolle betrokkenheid van het gezin dat deze zorgboerderij runt van dichtbij mee te maken. Werkend vanuit de volle overtuiging dat iedereen ertoe doet, iets kan en dat je er mag zijn zoals je bent. Een inspirerend werkbezoek waarbij mij nogmaals duidelijk werd dat zorg echt mensenwerk is.

Categorieën: BlogsWerkbezoek

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *