Iedereen is vrijwilliger
WonenPlus koppelt vrijwilligers aan mensen die op zoek zijn naar iemand die een klusje (in en om huis of een persoonlijke dienst) voor ze kan doen. Verder initieert WonenPlus activiteiten die erop gericht zijn de sociale contacten te versterken. Er zijn wel tien activiteiten ontwikkelt die direct of indirect bijdragen om eenzaamheid te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn de gezamenlijke maaltijden en het project SamenKracht.
Wederkerigheid
WonenPlus gaat uit van wederkerigheid. Dus niet alleen vragen wat WonenPlus voor jou kan betekenen, maar ook vragen wat jij voor WonenPlus kan doen. Dit principe wordt besproken bij alle mensen die zich aanmelden bij WonenPlus. Vrijwilligers én mensen die op hulp vragen hebben eerst een intakegesprek. Op die manier betrek je mensen actief bij de gemeenschap. Het geeft mensen een goed gevoel als ze zelf een bijdrage kunnen leveren. Door binnen de stichting aan de slag te gaan helpt het mensen ook weer een netwerk op te bouwen. Het komt ook voor dat vrijwilligers van WonenPlus eenzaam zijn en om die reden vrijwilligerswerk zijn gaan doen. “Dat zie je op dit moment veel bij mensen in de vijftig die werkloos zijn geworden. Zij willen graag structuur in hun leven en daarbij wat voor andere mensen betekenen”
Eenzaamheid is een gevoel
“Eenzaamheid is een gevoel dat iemand heeft. Dit is niet leeftijdgebonden”, vertelt Aria ons. In Purmerend bestaat door ‘import’ misschien wel meer eenzaamheid dan in omliggende gemeentes. Vooral veel Amsterdammers verhuizen op latere leeftijd naar Purmerend. Ouders komen hier wonen omdat hun kinderen hier wonen. Door dicht bij de kinderen te gaan wonen denken mensen een probleem op te lossen, maar vaak gebeurt het tegenovergestelde. De kinderen hebben veelal nog hun eigen leven waarbinnen ze helemaal geen tijd vrij kunnen maken om vaker dan voorheen bij hun ouders langs te gaan. Mensen worden uit hun eigen netwerk gehaald waardoor juist eenzaamheid ontstaat.
De ergste eenzaamheid die Aria een keer heeft meegemaakt is die van twee vriendinnen die al hun hele leven samen waren. Vanaf dat ze als leerling zorg bij de nonnen waren, ruim 65 jaar. Toen een van hen overleed belde de ander naar WonenPlus. Omdat ze niemand anders in haar omgeving had om te vertellen dat haar vriendin overleden was.
Laagdrempelig
Vaak is een praktische vraag de aanleiding om lid te worden van WonenPlus. Dat kan gaan om een klein klusje in huis, of de tuin. Achteraf blijkt het praatje en het kopje koffie eigenlijk nog belangrijker dan het klusje. Voor vrijwilligers is het vaak kenmerkend hoe je bij iemand thuis onthaald wordt. Zij hebben feilloos door of er naast het klusje behoefte is aan gezelschap om de eenzaamheid te bestrijden. Daar kan WonenPlus vervolgens mee aan de slag. Op deze manier is de drempel om hulp te vragen niet hoog. Toch ben je soms al te laat als het gaat om bestrijding van eenzaamheid. Mensen die nog geen hulp bij klusjes of een persoonlijke dienst nodig hebben melden zich niet. WonenPlus zou graag zien dat ouderen preventief lid zouden worden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
0 reacties