Als ster op het doek

Gepubliceerd door Eveline op

Eens in de twee jaar organiseert het Kunstcafé, onderdeel van de Stichting Kunst- & Crearoute Purmerend, met veel plezier een mooie wedstrijd voor haar deelnemende kunstenaars. Onder de titel ‘Sterren op het doek’ tekenen of schilderen de deelnemers een lokale ‘ster’. Ik was zeer vereerd dat ik als wethouder Kunst en Cultuur gevraagd werd om dit jaar de ‘ster op het doek’ te zijn.

Op 16 november liep ik de Purmaryn binnen om voor het eerst in mijn leven model te zitten. Wat een ervaring! Ik ben nog nooit zo goed van alle kanten bekeken. De kunstenaars kregen twee keer drie kwartier de tijd om schetsen te maken en iedere vorm van mijn neus, oren, wenkbrauwen en glimlach in zich op te nemen. Verdere uitwerking gebeurde in de weken die volgden.

Begin dit jaar werden alle schilderijen tentoongesteld in theater de Purmaryn. De bezoekers van het theater konden stemmen welke kunstenaar het er het beste vanaf had gebracht. Ik werd verrast door alle werken die er hingen. Bijzonder mooi gemaakt allemaal. Het is best vreemd om jezelf op zo veel verschillende manieren en zo veel keer aan de muur te zien hangen. In ieder schilderij zie ik iets terug van mijzelf. Van mijn uiterlijke kenmerken of van een bepaalde gezichtsuitdrukking.

Zaterdag 8 februari was de prijsuitreiking en mocht ik als ‘ster’ mijn keuze maken voor het winnende schilderij. Twee schilderijen sprongen er voor mij uit. Beide wat mij betreft een winnaar. Zelden heb ik zo’n moeilijke keuze moeten maken. Uiteindelijk ging mijn keuze naar het schilderij van Marcus. Ik hou van kleur en het past bij hoe ik op dit moment in het leven sta. Ik was vereerd dat ik het winnende schilderij mee naar huis mag nemen. Het krijgt een mooie plek. Gelukkig viel het andere schilderij ook in de prijzen. Nienke van Zwol won met haar schilderij de publieksprijs.

Het was een groot succes. Ik ben er trots op dat we deze culturele activiteiten hebben in de stad. Activiteiten die mensen samenbrengen, die ruimte creëren tot verbeelding, aanzetten tot nadenken en reflectie en zorgen voor ontspanning. Dat is voor mij de waarde van cultuur. Grote instelling of kleinere initiatieven. Beide even waardevol.

Meer weten over de kunst- en crearoute Purmerend, kijk dan op twitter @kunstencrea, facebook @Kunst en Crearoute Purmerend of op de website www.kunstencrearoute.nl

Categorieën: Blogs

2 reacties

Marcus · maart 4, 2020 op 6:45 pm

Het was leuk om mee te doen en onverwacht het ook nog te winnen. Dank dat je mijn kleurrijke werk hebt gekozen. De juiste link naar de website van de organisatie is; https://www.kunstroutepurmerend.nl

Winnaar Sterren op het doek 2020 | · maart 4, 2020 op 6:51 pm

[…] februari te bezichtigen in de hal van de kleine zaal in theater de Purmaryn.   Lees HIER de blog van Eveline Tijmstra op haar eigen website.         Tekst en […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *