Anne uit Wheermolen is 500e zwerfvuilraper

Gepubliceerd door Eveline op

De afgelopen jaren wordt het steeds populairder onder inwoners om in de eigen omgeving zwerfafval op te ruimen. Inmiddels zijn in de gemeente Purmerend 500 van deze vrijwilligers actief. Nummer 500 is de Purmerendse Anne uit Wheermolen. Ik ging langs om haar te verrassen met een mooie bos bloemen.
 
Anne raapt vooral sigarettenpeuken op. Dat scheelt niet alleen op straat, maar ook in de natuur, want één peuk kan wel 8 liter grondwater vervuilen. Ze ruimt meestal op in haar eigen buurt, langs de Wheredijk, bij het Dwarsgouwpark of het Trimpad. Dat is ze het Prikpad gaan noemen. In je eigen buurt valt het natuurlijk het meeste op wat er op straat ligt. Anne wil voorkomen dat vuil het water in waait.
 
Verandering
Inmiddels kent de gemeente Purmerend dus al 500 vrijwillige zwerfvuilrapers. In de afgelopen jaren heb ik gezien hoe de maatschappelijke tendens veranderd is. Jaren geleden kregen de vrijwilligers vaak nog vervelende reacties, of werd gevraagd of ze een taakstraf hadden gekregen. Tegenwoordig zie je zo veel inwoners helpen om de stad schoon te houden, dat mensen er ook aan gewend zijn. Voor sommige mensen is het ook een sociaal gebeuren en komen ze bijvoorbeeld wekelijks bij elkaar om te prikken. Dat is natuurlijk helemaal mooi om te zien. Dat zoveel mensen bijdragen aan een schone leefomgeving is iets om trots op te zijn.
 
Aanmelden
Iedereen kan zich bij de gemeente aanmelden als vrijwilliger om zwerfafval te rapen. Vrijwilligers ontvangen hulpmiddelen zoals een prikker en vuilniszakken. Jaarlijks krijgen de vrijwilligers een bedankje voor hun inzet. Kijk voor alle informatie op purmerend.nl/zwerfafval.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *