Bewonerscommissie Triton zorgt ervoor dat mensen elkaar kennen en ontmoeten

Gepubliceerd door Eveline op

De wijk Wheermolen kent vele bewonersgroepen. Dit zijn groepen bewoners die zich actief inzetten  voor de onderlinge verbondenheid en de leefbaarheid in de wijk. Als wijkwethouder van Wheermolen ga ik ga langs bij deze bewonersgroepen. Dit keer maak ik kennis met de bewonerscommissie van Triton.

Actieve bewonerscommissie
Het bestuur van de bewonerscommissie is voortgekomen uit de eerste bewoners die hier in 2011/2012 zijn komen wonen en bestaat nog steeds uit dezelfde 8 enthousiaste bewoners. Samen organiseren ze veel activiteiten voor de ca. 135 woningen die het complex telt. Het  aanbod is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Een koffietafel met Pasen, de jaarlijkse barbecue, verschillende markten en kerststukjes maken is een kleine greep uit alles wat ze organiseren.

Vanwege de senioren- en zorgwoningen komen er vaak nieuwe bewoners wonen. Elkaar kennen en ontmoeten vindt het bestuur belangrijk; “We willen door onze activiteiten de onderlinge band met alle bewoners versterken, zodat we een goede en gezellige gemeenschap kunnen vormen”.

Het bestuur doet er alles aan om de vrijwillige bijdrage die aan bewoners wordt gevraagd om de activiteiten te kunnen organiseren, laag te houden. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie worden lootjes verkocht waarmee aanwezigen mooie prijzen kunnen winnen. De prijzen worden beschikbaar gesteld door ondernemers uit de buurt. De inkomsten van de lootjes kunnen daardoor weer gebruikt worden voor het organiseren van andere activiteiten. Evenals de opbrengsten van de verkoop van tweedehands spullen op de markt die zij organiseren.

Eetcafé als ontmoetingsplek
Vanuit de bewonerscommissie is het (eet)café van het Wijkplein, dat op de begane grond zit, het afgelopen jaar vaak onderwerp van gesprek geweest. Het aanbod van de organisatie die dit exploiteerde sloot onvoldoende aan bij de behoeften van bewoners en mensen uit de wijk. De bewonerscommissie heeft een grote rol gespeeld bij het anders vormgeven van het café.

Het wordt nu gerund door vrijwilligers die ondersteund worden door welzijnsorganisatie Clup Welzijn. Hierdoor is het meer een plek van de buurt geworden. Doordat vrijwilligers het eetcafé bemannen konden de prijzen naar beneden en is het eetcafé op zondag weer open gegaan. Dat is belangrijk, want op zondag komen ouderen vaak een kopje koffie drinken. Door de samenwerking met de Rusthoeve kunnen mensen er ook een aantal keer in de week gezamenlijk avondeten. De Rusthoeve brengt dan vers gekookt eten wat vervolgens wordt uitgeserveerd door vrijwilligers.

Samen eten brengt mensen bij elkaar. Hier maken op één avond tussen de 35 en 45 mensen gebruik van. Niet alleen heeft de bewonerscommissie zich ervoor inzet om het café een ontmoetingsplek te laten zijn van de buurt, bestuursleden zijn er ook vaak te vinden als vrijwilliger.

Het is fantastisch om te zien hoeveel betrokkenheid en inzet er uitgaat van de bewonerscommissie voor iedereen in de flat.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *