Buurtvereniging de Vijfmaster

Gepubliceerd door Eveline op

Als wijkwethouder voor de wijk Wheermolen ga ik langs bij buurtvereniging de Vijfmaster. Menno Lagerveen organiseerde een aantal jaren geleden op burendag een barbecue voor de buurt. Toen hij in 2014 aangaf dat de organisatie voor één persoon te veel werd en de barbecue dreigde te stoppen, sloegen een aantal buren de handen ineen. “Je hoeft het niet meer alleen te doen, we gaan het samen doen”! En prompt was daar de oprichting van buurtvereniging de Vijfmaster.

De naam Vijfmaster (bedacht door een buurtbewoonster) refereert naar de vijf straten die deel uitmaken van de vereniging: Aakstraat, Anne Franklaan 497 – 519, Botterstraat, Henry Dunantstraat 33 – 63 en de Jolstraat. De straten omringen een mooi stuk groen met veel speelvoorzieningen voor kinderen. Iedereen uit deze straten kan lid worden en inmiddels telt de buurtvereniging 68 leden. Voor slechts € 8,- per jaar worden tal van activiteiten georganiseerd: het jaarlijkse Jeu de Boules toernooi (waar alle buren elkaar heel even niks gunnen), camping Vijfmaster (waarbij kinderen één nacht in tentjes kamperen in het midden van het grasveld), burendag, pompoen snijden voor Halloween, Sint-Maarten, de grote Sinterklaasoptocht en de nieuwjaarsreceptie. Een greep uit de vele activiteiten die deze bewoners met elkaar ondernemen.

Dankzij de buurtvereniging is de saamhorigheid in de buurt groot. Mensen kennen elkaar en helpen elkaar met klusjes. “Als je iemand een tijdje niet gezien hebt ga je even langs om te vragen hoe het gaat.” Ook zetten bewoners zich actief in voor de leefbaarheid in de buurt. Grote stukken groen worden zelf onderhouden, prullenbakken bij de speelveldjes worden door bewoners geleegd en wekelijks lopen mensen een rondje om zwerfafval te prikken. De betrokkenheid van inwoners is zichtbaar, de omgeving ziet er echt prachtig uit. De buurtvereniging werkt ook samen met de gemeente. Zo hebben zij bijvoorbeeld dit voorjaar contact opgenomen met de wijkmanager omdat zij een nieuwe stuk groen wilde aanleggen. Dit soort ideeën staan bij de gemeente bekend als wijkinitiatief. In het geval van de Vijfmaster heeft het ertoe geleid dat de buurtvereniging zelf een nieuw stuk groen heeft aangelegd en dat voortaan ook zelf onderhoudt. De gemeente heeft het alleen maar gefaciliteerd. Vanuit de gemeente zijn we heel blij met dit soort initiatieven en werken we graag samen bewoners die zich zo inzetten voor hun buurt en leefomgeving. Een inspirerend werkbezoek bij zeer betrokken inwoners.


2 reacties

Gerda Blaauboer · juli 10, 2019 op 9:30 am

Het is indeedaad fijn dat er in de buurt zoveel animo is om met elkaar van alles te organiseren en ook uw belangstelling wordt zeker op prijs gesteld, naar mijn idee zou er ook wat meer medewerking vanuit de gemeente mogen zijn, zoals het o.a.door u uitgetrokken onkruid is pas vandaag 10-07 opgeruimd, ook de verbetering van de hoek achter het nieuw aangelegde speeltuintje laat op zich wachten, jammer.

    Eveline · september 4, 2019 op 1:57 pm

    Beste Gerda, ik heb er intern aandacht voor gevraagd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *