CDA Purmerend strijdt tegen eenzaamheid

Gepubliceerd door Eveline op

Wat is eenzaamheid nou precies? En hoe kun je het bestrijden? Op deze twee vragen probeert de CDA fractie in Purmerend antwoorden te vinden. Vlak voor de Week tegen de Eenzaamheid interviewden we verschillende mensen en instanties die met eenzaamheid te maken hebben. Omdat ze vanuit hun werk ermee in aanraking komen, of omdat ze zelf eenzaam zijn.

Wetenschap en onderzoek
Wat zeggen onze geleerden over eenzaamheid? Vanuit de literatuur wordt eenzaamheid omschreven als gemis en teleurstelling. Eenzaamheid is persoonlijk, subjectief en wordt altijd als naar ervaren. In grote lijnen kun je twee soorten eenzaamheid onderscheiden: sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Sociale eenzaamheid ervaar je als je maatjes en contact met mensen mist. Van emotionele eenzaamheid spreek je als het niet lukt om je gevoelens te delen, het gemis van een intieme partner.
In 2013 heeft de GGD Zaanstreek-Waterland onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder volwassenen en senioren. Daaruit blijkt dat 41% van de inwoners van 18 jaar en ouder in de regio zich eenzaam voelt. Van de ondervraagden zegt 9% zich zelfs ernstig eenzaam te voelen. Daarmee scoren we in de regio boven het landelijke gemiddelde. Eenzaamheid is een probleem in Purmerend.

Indrukwekkende interviews
De cijfers geven stof tot nadenken. Nog veel meer indruk op ons maakten de gesprekken die we hebben gevoerd over eenzaamheid. Mensen die ons vertelden dat ze zichzelf overbodig voelden, omdat niemand op ze zat te wachten en geen doel meer in het leven hadden. Mensen die ons vertelden hoe ze het misten om hun gevoelens met anderen te kunnen delen, nu hun partner was weggevallen. Mensen die vertelden dat er geen eind komt aan een dag in eenzaamheid, die elke dag worstelen om de dag door te komen. Het raakte ons diep en sterkte ons in de overtuiging dat we hier iets aan willen veranderen.

Week tegen de eenzaamheid
Het CDA doet mee aan de landelijke week tegen de eenzaamheid. Elke dag publiceren we een verhaal over eenzaamheid. Na deze week is het voor het CDA nog niet klaar, dit is pas het begin. De komende jaren zullen we ons actief blijven inzetten om eenzaamheid in Purmerend tegen te gaan. Door de interviews hebben we veel geleerd. De sleutel tot de oplossing zit verborgen in de verhalen. We zijn er van overtuigd dat het kan.

Wij hopen dat de verhalen anderen inspireren om samen met ons te strijden tegen eenzaamheid. Want alleen samen kunnen we zorgen voor een stad waar iedereen het gevoel heeft er bij te horen.

Eveline Tijmstra

fractievoorzitter CDA Purmerend

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *