Cultuur moet je beleven

Gepubliceerd door Eveline op

De gemeente Purmerend kent een rijk en divers cultureel aanbod. Met de cultuurkrant, die deze week in het Purmerends Nieuwsblad ligt en op verschillende afzetpunten in de stad is af te halen, wordt het culturele seizoen geopend.

De afgelopen twee jaar zijn, door alle coronamaatregelen, niet gemakkelijk geweest voor het culturele veld. Juist in coronatijd hebben we gemerkt wat cultuur voor ons betekent en kan doen. Cultuur prikkelt, inspireert, creëert ruimte voor verbeelding, kan ons vormen in wie we zijn en geeft kleur aan ons leven. Cultuur is waardevol omdat het aanzet tot nadenken. Maar ook omdat het zorgt voor ontspanning en plezier. Cultuur verbindt en vergroot de gemeenschapszin. Dat draagt bij aan de leefbaarheid en identiteit van onze stad en dorpen. Naast de eigen intrinsieke waarde heeft cultuur ook een belangrijke maatschappelijke functie. Het kan een middel zijn bij het tegengaan van eenzaamheid, helpen bij integratie of bijvoorbeeld een fijne daginvulling geven aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

Met veel creativiteit en veerkracht hebben culturele instellingen tijdens de coronaperiode een alternatief aanbod geboden, veel in een digitale vorm. Hoe fijn is het dat we nu weer fysiek naar het theater of museum kunnen en dat we weer met elkaar kunnen dansen, zingen, schilderen of muziek maken. Niet meer via het scherm, maar écht in contact met elkaar. 

Ook is de afgelopen periode het amfitheater in het Leeghwaterpark helemaal vernieuwd. Hiermee is een unieke plek ontstaan voor voorstellingen en uitvoeringen in de buitenlucht. Met goede zitplaatsen, nieuwe bestrating in het middendeel, nieuwe aanplant van groen en de realisatie van een elektravoorziening, water- en rioolaansluiting is het amfitheater helemaal klaar voor kleine evenementen en voorstellingen. Het komende jaar wordt door het culturele veld een divers en inspirerend cultureel aanbod in het amfitheater geboden. Ga vooral een keer langs. Het is prachtig geworden en biedt een unieke ervaring in de buitenlucht.

In de krant staan het culturele aanbod, de culturele partners in de gemeente en cultureel ondernemerschap centraal. Door de persoonlijke interviews met de mensen in en achter de culturele instellingen en verenigingen wordt de schoonheid en het totale culturele aanbod goed zichtbaar. Laat je inspireren. Ik nodig iedereen graag uit om een voorstelling of museum te bezoeken of een proefles te doen bij één van de vele culturele verenigingen. Er is zoveel moois, laten we daar samen van genieten! 

Ben je nieuwsgierig naar de inhoud? Alle artikelen zijn ook online te vinden via: https://www.rodi.nl/purmerend/cultureel-purmerend

De krant is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Provincie Noord-Holland en de inzet van alle culturele instellingen.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *