Educatief rioolgemaal op het Bolwerk

Gepubliceerd door Eveline op

Riolering is iets dat voor veel inwoners heel vanzelfsprekend is. Je trekt de WC door en het water van de douche spoelt vanzelf weg. Zo vanzelfsprekend is het helemaal niet. Onder de grond lopen gigantische buizenstelsels die al het vuilwater pompen naar het hoofdgemaal in de Overwhere van waaruit het onder de ringvaart doorgepompt wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap in de Beemster.

In Purmerend alleen al zijn meer dan 100 rioolpompinstallaties of gemalen die dit mogelijk maken. Het rioolgemaal in de binnenstad was echt aan vervanging toe. En dat bood ook de kans om het te moderniseren en toekomstbestendig te maken. De nieuwe installatie (van 2 pompen ipv 3), kan 408m3 in een uur verplaatsen. Dat is ca 1 badkuip-vol per seconde…dag in dag uit. Het is bijna niet voor te stellen wat een hoeveelheid dit is. De nieuwste technieken zijn toegepast om energie verbruik, slijtage en kans op verstoppingen te minimaliseren.

Wat ik echt fantastisch vind is dat bij de renovatie van dit gemaal ook een stuk educatie is toegevoegd waarin we het verhaal van de afvalwaterketen uitleggen en inwoners meer bekend maken met de enorme techniek die hiervoor nodig is. Op een interactief panel bij het gemaal is veel informatie te vinden en kan je een leuke quiz spelen. Ook is er een lespakket ontwikkeld voor de groep 1t/m6 van de basisschool.

Afgelopen tijd is er heel veel werk verzet om alles te kunnen realiseren. Het plaatsen vantijdelijke pompen buiten op het terrein, dat gaf de ruimte binnen om alle oude pompen, kabels, leidingen, besturingskasten, verlichting enz. te verwijderen. Vervolgens na de benodigde bouwkundige herstelwerkzaamheden een compleet nieuwe gemaal binnen het oude schild opbouwen. Met een prachtig nieuw huisje in een uitstraling die past bij de historische binnenstad.   

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *