Het zoemt hier volop!

Gepubliceerd door Eveline op

Verborgen tussen huizen in de Eemstraat, de Scheldestraat en Merwedestraat ligt een groen en bloemrijk veldje. De buurttuin in Overwhere wordt met veel zorg en aandacht onderhouden. Charlotte Hardebol is een van de initiatiefnemers van de buurttuin. Ze leidt ons rond in de tuin, die zelfs in oktober nog prachtig in bloei staat.

De buurttuin is eigenlijk uit nood geboren. Tot 2013 had de buurt erg veel overlast van hangjongeren. Dat jaar had een heftige storm de bomen die op het gras stonden omvergewaaid. De gemeente kwam na afloop wel het hout opruimen, maar de wortels en omgewoelde aarde bleven liggen. Toen zijn een aantal buren bij elkaar gekomen en is er een plan voor een buurttuin voorgelegd aan de gemeente. Samen zorgt de buurt voor de beplanting. Ook de kinderen uit de buurt helpen in de tuin. Dan liggen ze op hun buik naar de planten te kijken. Charlotte weet ongelofelijk veel over alles wat groeit en bloeit en vertelt hier graag over aan de kinderen uit de buurt.

Tien jaar geleden zaten er alleen maar kauwen, nu zoemt het van het leven. Mensen uit de directe omgeving weten de tuin inmiddels goed te vinden, maar ook mensen van verderop komen steeds vaker een kijkje nemen. Wat er in de buurttuin georganiseerd wordt gebeurt meestal spontaan. Er was een tijdje een buurvrouw die op zondagochtend met een pan en pollepel om de tuin heen liep, zodat iedereen wist dat er koffie te krijgen was op het veld.

De buurttuin is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de bewoners. Mensen zien elkaar. Laten hun poorten open staan om zicht op de buurttuin te houden. Vroeger hadden we veel overlast van hangjongeren, maar dat komt nu niet meer voor. Er zitten nog steeds wel jongeren, maar die genieten net zo goed van deze plek. Ze ruimen netjes hun afval op en helpen graag een handje tillen als er zware zakken potgrond door de buurttuin verspreid moet worden.

Wat een prachtig bewonersinitiatief!

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *