Kunstbuzz: een mobiel altelier

Gepubliceerd door Eveline op

Niet iedere school heeft een lokaal over voor handvaardigheid. Om toch cultuureducatie aan te bieden zijn we gestart met een pilot: de Kunstbuzz. Een mobiel atelier dat door de gemeente langs de scholen rijdt, waarin kinderen les krijgen in materialen als textiel en inkt, maar ook in nieuwe media.

Het mobiele atelier, de Kunstbuzz, moet een boost geven aan cultuureducatie en rijdt van 16 mei t/m 14 juli langs zes scholen in Purmerend en Beemster. Kunstdocenten van Cultuurhuis Wherelant geven in de Kunstbuzz op elke school gedurende drie dagen lessen aan halve groepen. In de buzz is steeds plek voor een halve groep. Elke klas wordt in twee gesplitst. Zo kan een halve groep in de klas achterblijven en de andere helft van de klas krijgt les in de bus, waarna zij wisselen. Elke groep komt drie keer één uur in de bus langs voor een les gedurende deze week. Het doel van de Kunstbuzz is de creatieve ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Om te kijken hoe dit in de praktijk werkt breng ik een bezoek bij OBS de Blauwe Morgenster. De twee groepen 7 hebben gedurende deze week een filmproject. In de les komt voorbij wat voor soort film je kunt maken: een speelfilm, een documentaire, een vlog, een reclame. Scholieren leren wat het verschil is tussen deze soorten films. Ook leren zij over verschillende camerastandpunten: kikkerperspectief, vogelperspectief, ooghoogte.

In deze klas hebben de kinderen gekozen om een speelfilm te maken. Het liefst voor Netflix, maar die verwachtingen heeft de docent een beetje moeten managen. Ze bedachten met elkaar een verhaal, maakten een storyboard, hielden een casting, kozen kostuums en attributen, filmden met iPads en moesten ook zelf acteren. Na deze fase volgt ook nog de edit en de montage. Aan het einde van de les bekijken de kinderen de films in de klassen en kan de film thuis via YouTube bekeken worden.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *