Onthulling plaquette Mart Stam

Gepubliceerd door Eveline op

De architect Mart Stam, één van de iconen van de stad. Voorafgaand aan de onthulling van de plaquette heb ik een lezing bijgewoond over Mart Stam, georganiseerd door het Gilde. Een hele leuke avond waar de bewoners van het geboortehuis van Mart Stam ook bij aanwezig waren. Wat mij vooral bijgebleven is, is dat Mart Stam met een aantal dingen echt zijn tijd vooruit was. Bijvoorbeeld drive-in woningen waar auto’s inpandig een plek hebben. Die avond werd ook duidelijk dat Mart Stam zelf niets gebouwd heeft in Purmerend. Achter mij hoorde ik mensen grappend ‘dan kan het ook niet gesloopt worden’. Verwijzend naar de rol van de gemeente in het verleden.

Tijdens de onthulling sta ik naast de mensen die de geschiedenis over Mart Stam als geen ander kunnen vertellen, dus daar waag ik mij niet aan. Ik raad iedereen aan met hen een keer een stadswandeling te lopen.

Mart Stam is één van de iconen van de stad. Dat gaat over de iconen van vroeger. Voor mij zijn de vrijwilligers bij het Gilde de iconen van nu. Deze vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat de plaquettes van de beroemde Purmerendse architecten er kwamen. Deze vrijwilligers zorgen ervoor met de stadswandelingen, boekjes en alle andere activiteiten dat de geschiedenis van de stad doorverteld wordt. Als mensen de geschiedenis weten worden ze enthousiast over de stad, en willen ook zij het verhaal weer verder vertellen. De overdracht van kennis over de (cultuur)historie van Purmerend draagt bij aan de identiteit van onze stad en omgeving. En draagt in belangrijke mate bij aan de promotie van onze stad. Met de passie en de enorme betrokkenheid waarin de verhalen overgebracht worden zijn deze vrijwilligers ware ambassadeurs van Purmerend. Voor de gemeente, de iconen van nu.

Ik ben er trots op, dat we met deze 3e plaquette ons Cultureel Erfgoed in Purmerend en daar buiten meer bekendheid kunnen geven.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *