Open Monumentendag 2020: ‘Leermonument’

Gepubliceerd door Eveline op

Op zaterdag 12 en zondag 13 september is het landelijke Open Monumentendag. Dit jaar staat ‘Leermonument’ centraal als thema. In Purmerend zijn dit jaar weer meerdere gratis openstellingen van monumenten en allerlei activiteiten, binnen en buiten. Het is gelukt om ondanks de coronamaatregelen een mooi creatief programma samen te stellen.

Leermonument
Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. Nog meer dan anders wordt de nadruk gelegd op beleving in het monument.

Activiteiten en binnenkijken bij monumenten in Purmerend
Tijdens de Open Monumentendagen zijn er gratis activiteiten. Zo kan er een wandeling gemaakt worden met of zonder een gids van het Gilde langs de opengestelde monumenten (reserveren bij de VVV/Museumwinkel in de Peperstraat). Het boekje met de stadswandeling, geschreven door Ber de Lange, is gratis verkrijgbaar bij de informatiebalie van het Purmerends Museum. Bij het Purmerends Museum zijn verschillende activiteiten, waaronder tentoonstellingen, een muziekvoorstelling met blazers van Harmonie Crescendo, kinderactiviteit Wajangpoppen maken, demonstratie plateelschilderen en een Indische proeverij. De oude begraafplaats aan de Nieuwstraat en het kerkhof aan de Overweersepolderdijk zijn toegankelijk, in de kapel zijn twee exposities. Kijk voor het volledige programma in Purmerend op www.openmonumentendag.nl/purmerend.

Lezing in Theater de Purmaryn: ‘Monumenten en bewoningsgeschiedenis’
Voorafgaand aan de Open Monumentendag 2020 vindt er op donderdagavond 10 september een lezing plaats over ‘Monumenten en de bewoningsgeschiedenis van Bierkade 9’ door Atie Schenk en Jack Otsen in de kleine zaal van de Purmaryn. Het aanmelden voor de lezing kan via monument@purmerend.nl, i.v.m. de coronamaatregelen moet iedere bezoeker zich met naam, e-mail en telefoonnummer aanmelden.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *