Parkeren in de binnenstad

Gepubliceerd door Eveline op

Eén van de belangrijke dossiers voor het CDA waar ik mij, als wethouder, de afgelopen maanden heel veel mee bezig heb gehouden is parkeren in onze binnenstad. In de binnenstad staat de komende jaren veel woningbouw gepland. Iets dat we gezien de tekorten op de woningmarkt ook graag willen. Niet alleen hebben we de woningen hard nodig, het biedt ook nog eens kansen om de plekken in onze binnenstad die er nu niet goed uitzien aan te pakken.

Parkeren is één van de grote vraagstukken die bij deze ontwikkelingen hoort. De ruimte is schaars en bouwen betekent dus vaak dat dit ten koste gaat van parkeerplaatsen, terwijl iedere woning ook nog eens een eigen parkeerbehoefte met zich meebrengt. Een extra complicerende factor is het slechte nieuws dat de tijdelijke parkeergarage ’t Lammetje nu echt op is en in januari zal verdwijnen, samen met 105 parkeerplaatsen. De timing hiervan is onverwacht en komt eigenlijk twee jaar te vroeg. Opnieuw iets tijdelijks neerzetten kost minimaal 2 miljoen euro. Dat is veel geld voor een tijdelijke voorziening. Geld dat ik liever direct stop in een permanente oplossing. De ontstane situatie grijpen we nu aan om op korte termijn tot een goede structurele ondergrondse parkeeroplossing te komen bij de Schapenmarkt, gecombineerd met de herinrichting van de ruimte boven de grond. Deze plek is zeer geschikt voorwoningbouw met mogelijke andere functie op de begane grond. Feit is wel dat de parkeerdruk in centrum hoger wordt en vraagt om maatregelen. Hierbij kies ik voor de volgende koers: optimaliseren, compenseren en beïnvloeden.

Optimaliseren

Gebleken is dat we de aanwezige parkeerplaatsen in het centrum nog niet optimaal benutten. Zo staat zelfs op de drukste momenten deparkeergarage Claxonate voor de helft leeg en is het voor veel mensen niet bekend dat je ook in de avonduren kunt parkeren in de Eggertgarage. Met eenparkeerverwijssysteem en meer inzetten op communicatie gaan we hier verandering in aanbrengen. Daarnaast gaan we kijken of ook de openingstijden van de parkeergarage Claxonate verruimd kunnen worden.

Compenseren

Als er door herinrichting parkeerplekken verdwijnen, moeten die elders worden gecompenseerd. Dat willen we doen door een nieuwe parkeergarage te bouwen. Meest kansrijke plekken zijn de Schapenmarkt (ondergronds) en nabij het stadhuis (verschillende varianten mogelijk). dat zijn ook de plekken waar de meeste parkeerplaatsen verdwijnen. De parkeerplekken bij het stadhuis moeten ook geschikt worden voor langparkeerders, voor mensen die een dagkaart kopen. Er is inmiddels een onderzoek gestart naar de realisatie van een parkeergarage op de genoemde locaties. Daar wil ik veel vaart mee maken, zodat er begin volgend jaar een concreet voorstel ligt om zo snel mogelijk een nieuwe parkeergarage te realiseren.

Beïnvloeden

Naast optimaliseren en compenseren willen we stimuleren om met het OV of met de fiets naar de binnenstad te komen. Ook gaan we kijken of we kunnen sturen door parkeertarieven te wijzigen en betaald parkeren in een groter gebied in te voeren. 

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *