Plein van de verenigde naties

Gepubliceerd door Eveline op

Als wethouder houd ik mij al drie jaar intensief bezig met de buitenruimte. Vanuit de samenleving, met name het Gilde, is het initiatief gekomen om de rotonde in de Weidevenne officieel de naam ‘Plein van de Verenigde Naties’ te geven.

De buitenruimte is onze stad is ongelofelijk belangrijk. Het is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, een plek om te recreëren te fietsen wandelen of te genieten van het groen. Al drie jaar investeren we in het op orde brengen van die buitenruimte. Met deze benoeming wordt er ook een stukje waarde toegevoegd aan de openbare ruimte. Er wordt een verhaal toegevoegd waar we het blijven met elkaar over moeten hebben. Over vrede. Over het op een vredige manier samenleven met elkaar.

Ik hoop dat mensen vaak de vraag gaan stellen: “waarom heet de rotonde Plein van de Verenigde Naties?”. Het stellen van ‘waarom-vragen’ lijken we te verleren in de samenleving. Meningen zijn snel gevormd, waarbij sociale media ook een grote rol hebben. Met het stellen van een ‘waarom’ vraag verdiep je je in de ander of in de omgeving waarin je woont. Waarom doen we dit? Of waarom vind je dit belangrijk? Waarom heet een rotonde zo? Het stellen van dit soort vragen brengt een gesprek tot stand. Geeft ruimte voor nuance en biedt mogelijkheden om dingen met elkaar uit te wisselen. Dit leidt tot wederzijds begrip.

Dat ik bij de onthulling van de naam de burgmeester mocht vervangen leidde voor mijzelf ook tot het stellen van dit soort vragen. Over de vlaggetjes op de rotonde. En zo kom je achter de wereld die daarachter zit. Maak je kennis met het verhaal van verbondenheid. Vlaggetjes gemaakt door mensen met ongeveer 60 verschillende nationaliteiten die in Purmerend wonen en die iedere week bij het Gilde met een taalcoach de Nederlandse taal oefenen. De vlaggetjes staan symbool voor al deze nationaliteiten.

Op de laatste dag van de vredesweek onthulde we de naam van de rotonde. Laat deze naamgeving de start zijn van het continu doorvertellen van het verhaal van vrede en veiligheid. Hiermee heeft Purmerend een blijvende verwijzing naar de Verenigde Naties, een belangrijk internationale organisatie, en de betekenis van vrijheid. En dat is van toegevoegde waarde voor de stad.

foto: Piet Jonker

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *