Puzzelen met parkeerplaatsen

Gepubliceerd door Eveline op

Als wethouder Stadsontwikkeling binnenstad/centrum mag ik mij bezig houden met het behoud en het versterken van de historische binnenstad. Eén van de dossiers waar ik mij in de eerste maanden veel mee bezig heb gehouden is het parkeren in de binnenstad. De komende jaren worden er veel woningen gebouwd in de Purmerend, ook in de binnenstad. Tegelijk willen we ook een goed bereikbaar centrum houden.

De parkeerdruk in de binnenstad is op sommige momenten zodanig dat het vinden van een parkeerplaats een ware zoektocht kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat de parkeergarages niet allemaal optimaal benut worden. Ook het verwijzen naar parkeergelegenheid aan de randen van het centrum kan beter.

 De afgelopen maanden heb ik veel ideeën voor bouwprojecten langs zien komen die de komende tijd verder uitgewerkt worden. Deze ontwikkelingen voegen veel toe aan de uitstraling van de stad en leveren ook veel woningen op. Tegelijk gaan ontwikkelingen vrijwel altijd ten koste van parkeerplekken en worden voor de woningen geen nieuwe parkeerplekken meer gerealiseerd.

Oplossingen voor het parkeren zie ik ook. Bijvoorbeeld het beter benutten van de bestaande capaciteit en het compenseren van parkeerplekken aan de randen van het centrum. Waar elders parkeerplaatsen verdwijnen is er op verschillende locaties aan de rand van het centrum ruimte om nieuwe parkeerplaatsen aan te leggen. Wat verder kan helpen is spaarzamer omgaan met vergunning parkeren en het uitbreiden van de openingstijden van parkeergarage de Claxonate. Oplossingsrichtingen die verder uitgewerkt moeten worden en waar de gemeenteraad een besluit over moet nemen.  

Een van de eerste stappen die genomen wordt om het parkeren in de binnenstad te verbeteren is het realiseren van een parkeerverwijssysteem. Dit systeem wordt al succesvol gebruikt in andere grote steden. Op het moment dat je het centrum nadert kan je op een bord zien hoeveel parkeerplekken er in welke parkeergarage nog vrij zijn. Daarnaast worden de verwijsborden naar de andere parkeergelegenheden in en rond het centrum verbeterd. Met deze maatregelen realiseren we nog geen extra parkeerplekken, maar we zorgen er wel voor dat de plekken die we hebben beter benut worden.

Bouwprojecten en de oplossingen voor het parkeren hangen nauw met elkaar samen, maar lopen qua tempo niet gelijk op. De grootste uitdaging is om beide processen op een goede manier in elkaar te vlechten. Dat is een ware puzzel met parkeerplekken. Met als doel te komen tot een sluitend plan voor een bereikbare binnenstad waar je prettig kan wonen.

 

Categorieën: Blogs

1 reactie

Rinus van der Molen · oktober 6, 2018 op 4:43 pm

Goed idee Eveline. Parkeren is niet nodig als mensen meer de fiets zouden nemen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *