Reuring Thuis: een digitaal festival

Gepubliceerd door Eveline op

Een digitaal festival, zou dat werken? Die vraag heb ik mij wel gesteld toen het bestuur van Reuring met deze plannen naar de gemeente kwam. In juni 2020 zou het Reuring Festival voor de 19e keer worden georganiseerd. Door de corona-omstandigheden heeft de organisatie moeten besluiten het festival te annuleren. Op social media zijn op dit bericht veel reacties binnengekomen. Mensen hebben begrip voor het genomen besluit, maar vinden het jammer dat er dit jaar geen Reuring plaatsvindt. Voor het bestuur van Reuring en de vele vrijwilligers de aanleiding om met een alternatief plan te komen: Reuring Thuis.

Met het enthousiasme van de vrijwilligers en de plannen die zij hadden zag ik in een tijd waarin mensen veel thuis moeten blijven steeds meer kansen die het digitale festival bood. Op die manier kan de stad alsnog genieten van allerlei culturele activiteiten. Bovendien is Reuring Thuis een stimulans voor regionale bands en theatergezelschappen. Er komen nieuwe samenwerkingen tot stand tussen organisaties en er wordt met elkaar ervaring opgedaan in wat wel en niet digitaal werkt. Het is ook niet voor niets dat de gemeente de plannen van Reuring thuis volledig ondersteunde.

Eind juni was het zo ver en vonden er allerlei activiteiten plaats. Een salsa avond en een pubquiz, kindervoorstellingen, muziekoptredens en theater acts vanaf bijzondere locaties in de stad. Bijvoorbeeld op het dak van parkeergarage de Claxonate of vanaf het groene dak van theater de Purmaryn. Zelf mocht ik een piepkleine bijdrage leveren bij de talkshow die in de studio opgenomen werd. Het leuke daarvan vond ik dat er heel veel mensen kort aan het woord kwamen die normaal gesproken alleen achter de schermen actief zijn. Zo kon iedereen in de stad de gezichten zien van de vrijwilligers die zich ieder jaar inzetten om het festival mogelijk te maken.

Het is bijzonder knap wat de organisatie in korte tijd neer heeft weten te zetten. Hoewel een digitaal festival echt iets anders is dan met duizenden mensen in het Leeghwaterpark samen komen om naar live bands te luisteren kan ik zeggen dat ook dit jaar het een geslaagd jaar was. Op naar het jubileumjaar in 2021!

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *