Rie Belt (89) heeft zelf geen moeite met alleen zijn, maar ziet wel eenzaamheid

Gepubliceerd door Eveline op

Rie is al meer dan 45 jaar een trouwe bezoekvrijwilliger bij de Zonnebloem en zou niet meer weten hoeveel mensen zij in al die jaren heeft bezocht. Ze is de nestor van de afdeling Purmerend ‘Boven de Where’. De Zonnebloem heeft aandacht voor mensen met een fysieke beperking vanaf 18 jaar in de vorm van bezoekwerk, begeleiding bij uitjes en vakanties. De meesten zijn ouderen, maar de groep jongeren stijgt. Het gaat erom de sleur van alle dag en daar vaak bijkomende eenzaamheid te doorbreken; nieuwe interesses aan te wakkeren en daarmee de zin in het leven te vergroten. In Purmerend zijn vier afdelingen actief, die nu middenin een fusieproces zitten.

Bij nieuwe aanmeldingen bezoekt de coördinator van de Zonnebloemafdeling de mensen. Zij vertelt wat de Zonnebloem biedt en stemt de wensen en mogelijkheden af. Na het voorwerk zoekt zij naar een match met een passende vrijwilliger. Rie behoort tot één van hen. Meestal gaat ze te voet achter de rollator naar haar adressen. Als het slecht weer is, rijdt het busje voor om bijvoorbeeld de afstand naar de Tien Gemeenten te overbruggen voor haar 14-daags bezoek aan één van de bewoners.

,,Ik doe het omdat ik het zinvol vind en graag doe. Er zijn mensen die niet tegen alleen zijn kunnen en het noodgedwongen toch zijn. Een kort gesprek met een luisterend oor en persoonlijke aandacht kunnen wonderen verrichten. Ik ben zelf ook wel eens alleen, maar niet eenzaam. Mijn kinderen en kleinkinderen komen regelmatig ondanks dat zij het ook druk hebben. Dat geeft veel afleiding. Verder heb ik genoeg te doen met mijn huishouding, de Zonnebloem en het lidmaatschap van twee zangkoren.

Het wensenpakket van Rie ten aanzien van wat de gemeente nog zou kunnen betekenen is gering. Ze woont nog zelfstandig en is redelijk zelfredzaam. Voor haar is beschikbaarheid en betaalbaar vervoer van groot belang. En dat zij met een beetje huishoudelijke- en persoonlijke hulp genoeg energie overhoudt om op pad te gaan voor anderen.

Zolang als de gezondheid het toelaat.

Zolang de gemeente niet teveel snijdt in de voorzieningen, snijdt het mes voor Rie Belt aan twee kanten.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *