Roze Kerkdienst

Gepubliceerd door Eveline op

Op mijn vijfde werkdag in de functie van wethouder was mijn eerste openbare optreden het hijsen van de regenboogvlag. Een goede reden om mij te verdiepen in wat de gemeente allemaal doet in het kader van LHBT beleid. LHBT staat voor: lesbi’s, homo’s, biseksuelen en transgenders. Purmerend is een regenboogstad sinds 2012. Dat betekent dat wij willen bijdragen aan de sociale acceptatie van mensen met een andere geaardheid en dat we vooroordelen en discriminatie aan willen pakken. Purmerend moet een stad zijn waar iedereen zich sociaal veilig voelt om vanzelfsprekend zichzelf te zijn. Geen enkel mens is gelijk, maar we zijn wel allemaal gelijkwaardig.

In navolging van het hijsen van de regenboogvlag woonde ik de roze kerkdienst bij. Voorganger dominee Wielie Elhorst hield een dienst met mooie overwegingen over verbondenheid, gelijkwaardigheid en familie. Na de dienst mocht ik de bijeenkomst oP’end Minded openen. Een middag georganiseerd door de Stichting Roze en Regenboog (RER) en Clup met een kleurrijk gezelschap aan bezoekers en belangstellenden.

In de voorbereiding van het openingswoord heb ik nagedacht over wat het betekent om jezelf te zijn als je anders bent. Ik dacht terug aan de gesprekken die ik de afgelopen jaren gevoerd heb met instellingen en inwoners over eenzaamheid. Mensen voelen zich vaak eenzaam als ze niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Als ze denken dat er een norm is, waar ze niet aan kunnen voldoen, als de omgeving van ze vraagt zich anders te gedragen dan hun hart hen ingeeft. En ik vroeg me af hoe eenzaam het moet zijn als je eigen lichaam niet eens meewerkt aan het gevoel van wie je bent. Of je eigen familie je niet kan zien zoals je bent. Je jezelf misschien niet altijd wilt zien zoals je bent.

Wettelijk hebben we in ons land gelukkig veel gelijkwaardig geregeld, maar sociaal maatschappelijk is nog niet vanzelfsprekend iedereen zomaar gelijkwaardig. Ik zie het als een opdracht van ons allemaal, aan ons allemaal, om gelijkwaardigheid van iedereen op elke manier te waarborgen. Als wethouder wil ik hier ook graag mijn bijdrage aan leveren.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *