Ruim € 9 ton aan financiële steun voor cultuur

Gepubliceerd door Eveline op

Net als veel sectoren is ook de culturele sector financieel hard getroffen door COVID-19 en de bijbehorende coronamaatregelen. Voorstellingen konden niet meer fysiek plaatsvinden, cursussen gingen niet door en ook cultuurlessen op scholen konden niet doorgaan. Mijn doel is om de culturele sector in Purmerend door de coronagolf te loodsen. Iedereen moet overeind blijven of het nu om het theater gaat, de bibliotheek, het museum of amateurverenigingen. Cultuur is de voedingsbodem voor talent, zorgt voor verbinding in de stad en voor plezier en ontspanning. Ook de komende maanden houden we samen de vinger aan de pols, want de gevolgen van COVID-19 blijven in de culturele sector voelbaar, zeker met de nieuw afgekondigde maatregelen. 

Digitaal cultuur beleven
Instellingen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het aanbod op een alternatieve, vaak digitale wijze te organiseren. Toch is de impact op het culturele veld groot. Podia en andere instellingen lopen veel publieksinkomsten mis, aangezien zij enkele maanden gesloten waren en ook nu nog maar met een fractie van de oorspronkelijke bezetting kunnen draaien. Dit heeft financiële gevolgen voor de culturele instellingen en verenigingen in Purmerend, die niet altijd binnen de verleende subsidies op te lossen zijn.

Gezamenlijke inventarisatie
Samen met de culturele organisaties hebben we geïnventariseerd wat de financiële schade is en wat er nodig is. Acute problemen bij culturele organisaties zijn meteen opgelost. Daarnaast is onderzocht welk beroep de Purmerendse instellingen op de steunmaatregelen van het Rijk en het beschikbaar gestelde noodfonds van de Provincie Noord-Holland kunnen doen. Een deel van het Purmerendse culturele veld komt niet in aanmerking voor steun vanuit de andere overheden en doet een beroep op de gemeente. Het gemeentelijke steunpakket bestaat uit vier onderdelen: steun Rijksoverheid, steun provinciale noodfonds, gemeentelijke steun en subsidies 2020.
  
Financiële pakket
De financiële steun vanuit de gemeente bedraagt € 408.563,-. De steun vanuit het Rijk bedraagt € 63.554,-. Bij de Provincie Noord-Holland is een aanvraag ingediend van € 469.089,-. Hiermee komt de totale financiële steun op ruim € 9 ton.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *