Trouw blijven aan je idealen, maakt wat velen voor onmogelijk hielden, mogelijk.

Gepubliceerd door Eveline op

Al jaren zet het CDA zich in voor het behoud van het karakter en de identiteit van de historische binnenstad. “Soms moet je als overheid loslaten en soms moet je iets beschermen. In dit geval kiezen we voor beschermen”. Dat was de start van het betoog waarmee het CDA anderhalf jaar geleden de strijd aan ging tegen de hoogbouwplannen in de historische binnenstad. Een bouwproject bestaande uit twee woontorens van 23 en 18 verdiepingen op de PostNL locatie.

Anderhalve maand voor de verkiezingen staat de hoogbouw geagendeerd op de agenda van de gemeenteraad. Het voorstel van de CDA fractie om een besluit over dit ontwerp aan de nieuwe gemeenteraad over te laten koste het CDA de deelname aan de coalitie. De CDA fractie werd eruit gezet, ik trad af als wethouder. De weken die volgden stonden in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Wel of geen hoogbouw op die plek werd een belangrijk thema. Het CDA-standpunt voor behoud van het karakter van de historische binnenstad, bleef niet onopgemerkt. We gingen van 3 naar 4 zetels.

Vlak na de verkiezingen, in juni 2018, stemt de nieuwe gemeenteraad in met een initiatiefvoorstel van CDA, D66 en GroenLinks. Daarmee spreekt de raad zicht uit over de gewenste ruimtelijke ordening voor de historische binnenstad: geen hoogbouw en doorgaan met het historiserend bouwen. Met deze uitspraak van de gemeenteraad werd het oorspronkelijke plan voor hoogbouw op de locatie PostNL niet meer mogelijk om te realiseren.

Op 5 juli 2018 wordt het nieuwe college geïnstalleerd en keer ik terug als wethouder, met onder andere de binnenstad in mijn portefeuille. Hiermee word ik verantwoordelijk voor een nieuwe invulling van de locatie PostNL.

Het afgelopen jaar is er door alle betrokkenen heel veel werk verzet. De gemeente Purmerend en Snippe Projecten BV hebben gezamenlijk gezocht naar een passende invulling voor de locatie PostNL. Daar is nu overeenstemming over, en daar ben ik trots op.

Precies een jaar nadat het nieuwe college geïnstalleerd is, presenteren we samen met de projectontwikkelaar de nieuwe plannen aan de stad. Mulleners en Mulleners architecten heeft een schetsontwerp voor historiserende bouw gemaakt. Geen hoogbouw, passend in de omgeving en met minder woningen. Ter compensatie daarvan worden er sociale huurwoningen en doorstroomwoningen gerealiseerd in Kop West. 

We willen het karakter van de historische binnenstad behouden en versterken. Snippe is daar met de nieuwe plannen voor de PostNL locatie goed in geslaagd. Ik ben blij met het gezamenlijke resultaat en wil mijn waardering uitspreken voor de constructieve houding en alle inspanningen van Snippe om tot een nieuwe invulling van de locatie te komen. De architectuur waarvoor is gekozen, voegt waarde toe en sluit goed aan bij de uitstraling van de historische binnenstad. 

Toen het CDA begin 2018 besloot om tegen de wens van de coalitie in de hoogbouw af te keuren op een plek in de historische binnenstad bleven we tegen de stroom in uitgaan van onze eigen waarden en overtuigingen. De coalitie viel uit elkaar, het koste mij m’n baan als bestuurder en het was onzeker hoe de kiezer erop zou reageren richting de verkiezingen. Het was een zware tijd en het vroeg moed om te blijven staan waar we ons als partij al jarenlang voor inzetten. Als ik nu naar het resultaat kijk, is dat het allemaal waard geweest.

Voor mij de bevestiging dat je altijd trouw moet blijven aan je idealen.

Eveline Tijmstra

Afbeelding: Ontwerp Mulleners en Mulleners in opdracht van Snippe Projecten B.V.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *