Vrijwilligersdiner schone stad

Gepubliceerd door Eveline op

Begin december mocht ik alle vrijwilligers bedanken die zich inzetten voor een schone stad. Het zijn betrokken inwoners van Purmerend, die regelmatig zwerfafval oprapen of een vuilnisbak geadopteerd hebben, waarmee zij het legen en bijhouden van deze bak ik de openbare ruimte voor hun rekening nemen.

Ik moest terugdenken aan het moment dat ik voor het eerst zelf zwerfafval ging oprapen met een grijper. Dat was in 2014. Dirk Groot, inmiddels bekend als de Zwerfinator, was toen net begonnen met het opruimen van zwerfafval en had Mona Keijzer, toen nog Tweede Kamerlid, gevraagd om een keer mee te lopen. We lieten Mona natuurlijk niet alleen gaan.
Ik ontving Dirk en Mona bij mij thuis. Samen met veel mensen uit de fractie en het bestuur gingen we op pad. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat best spannend vond. Veel mensen keken je buiten aan. Anderen vroegen of ik een taakstraf had. Mensen zwerfafval zien opruimen was niet normaal. We maakten een ronde door de Overwhere, het Kooimanpark naar het centrum. De zak die vast had werd al behoorlijk zwaar, zoveel afval lag er, en we moesten het hele eind nog terug. Sindsdien zie ik pas goed hoeveel zwerfafval er op straat ligt. Doodzone voor het straatbeeld en niet goed voor het milieu.

Inmiddels is er gelukkig veel veranderd. Mensen die zwerfafval rapen ontvangen waardering en bemoedigende woorden. Ook is het aantal vrijwilligers dat dit doet enorm toegenomen – men steekt elkaar aan. In 2016 is de gemeente gestart met het registreren van de vrijwilligers zwerfafval rapen of een vuilnisbak geadopteerd hadden. Toen waren dat 91 vrijwilligers. Inmiddels zijn dat er bijna 300! Zoveel, dat het bedanken van deze vrijwilligers niet meer op één avond paste.

Het afgelopen jaar hebben er veel activiteiten plaatsgevonden die bijdragen aan een schone leefomgeving. Een paar voorbeelden:

· In de stad is voor de 2e keer meegedaan aan de Nationale Opschoondag met tientallen vrijwilligers.
· Diverse particuliere opruimacties, bijvoorbeeld met behulp van geo-caching of onder het mom van lekker samen wandelen in de buitenlucht. Een activiteit georganiseerd door een 16-jarige Purmerender.
· Steeds meer winkelgebieden doen mee met de verkiezing van het Schoonste Winkelgebied. Van alle winkelcentra in Purmerend die mee deden was Weidevenne het schoonste winkelgebied.

Ook volgend jaar zijn er weer genoeg activiteiten gepland. Een mooie ontwikkeling vind ik dat we volgend jaar hopelijk een convenant afsluiten met een eerste basisschool, Het Baken. Rondom scholen ligt veel zwerfvuil en we gaan dat samen aanpakken.

Ik wil alle vrijwilligers bedanken die zich inzetten voor een schone stad. U bent van onschatbare waarde! Want alleen samen kunnen we zorgen voor een schone en leefbare stad.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *