Zelf de boom uitkiezen

Gepubliceerd door Eveline op

Op de Kaasmarkt, midden in het centrum van Purmerend, staat een grote boom. Een Kastanje. Om de plek van de boom nog beter te markeren, hebben we er kortgeleden een mooie houten bank omheen gezet. Dit ziet er prachtig uit en geeft bezoekers aan de binnenstad een plek om even te zitten.

In de stad, en in heel Nederland, hebben we te maken met een aantal boomziektes, waaronder de Kastanjebloedingsziekte. Ook de Kastanje op de Kaasmarkt heeft deze ziekte opgelopen. De boom is hierdoor doodgegaan en moet worden vervangen. Op deze markante plek in de binnenstad kun je geen klein, jong boompje terugplaatsen, dat is geen gezicht en doet geen recht aan de plek. Daarom is onze boombeheerder langs verschillende kwekerijen gegaan om een nieuwe boom uit te zoeken. Zo zijn we zeker van de kwaliteit en van het formaat. En dat is goed gelukt. De boombeheerder heeft een mooie, grote Ostrya (hopbeuk) uitgezocht voor deze plek. Dit plantseizoen zal de boom worden vervangen. Voordat de nieuwe boom wordt gepland, wordt eerst de oude Kastanje verwijderd en de grond bewerkt om de groeiplaats voor de nieuwe boom te verbeteren.

De aanpak zoals hierboven beschreven, komt uit het bomenplan: de duiding waarom we genoodzaakt zijn om bomen weg te halen door bijvoorbeeld ziektes, het zelf uitzoeken van nieuwe bomen om zeker te zijn van kwaliteit, het verbeteren van de groeiplaats van bomen en een andere plantkeuze. Zou de nieuwe Ostrya op de Kaasmarkt symbool kunnen staan voor de start van het nieuwe bomenplan? Wat we in ieder geval weten, is dat er volgend jaar op deze markante plek in de binnenstad weer een mooie nieuwe grote boom terug te zien is.

Categorieën: Blogs

2 reacties

Piet Jonker · oktober 31, 2020 op 9:40 pm

Goed plan.

Chris Wesseling · november 1, 2020 op 9:55 am

Briljant.!!! Hier wordt over na gedacht.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *