Beemster Valery aardappelen
Mijn kennismaking met Astrid Francis start met een rondleiding op het akkerbouwbedrijf. Met 250 hectare is het een groot bedrijf. Er wordt met meerdere mensen keihard gewerkt om de oogst klaar te maken voor de export en verkoop. Ondanks dat het dit jaar eigenlijk een verloren jaar is door het coronavirus, dat de prijs van aardappelen enorm heeft doen dalen.
Het bedrijf kent twee verschillende onderdelen: het telen van pootaardappelen en het telen van de Beemster Valery aardappelen voor consumptie. Tussendoor worden op het land ook uien, knolselderij en graan verbouwd omdat je niet jaarlijks aardappelen kan verbouwen op hetzelfde stuk grond. Graan wordt geproduceerd voor veevoer. Dit wordt tegen kostprijs geproduceerd, de boer verdient er niet aan maar het is wel goed voor het land. Ik leer dat de grond in de Beemster rijk, maar kwetsbaar is door de dikke lagen klei die onder de teeltaarde liggen. Je moet er dus heel zuinig mee omgaan. En dat doen de boeren in de Beemster. In de Beemster wordt hoogwaardig voedsel geproduceerd. Van oudsher is de Beemster de voedselkamer van Amsterdam. Boeren zorgen al meer dan 400 jaar goed voor de grond.
Tijdens de rondleiding zie ik hoe de enorme hoeveelheden aardappelen verwerkt worden. Midden in de loods staat een grote sorteermachine. Zelf gebouwd door de eigenaar en zijn vader van wie het bedrijf overgenomen is. Ik mag even boven kijken en vind het fascinerend om te zien hoe de aardappelen op grootte gezeefd en naar de juiste kist vervoerd worden. Vanuit daar wordt alles met de hand nagelopen en worden de slechte aardappelen eruit gehaald. Deze worden verwerkt tot veevoer.
De steeds strengere regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere milieurichtlijnen maken het moeilijk voor een akkerbouwbedrijf. Daar zijn wel zorgen om. Als er luizen in de aardappelen komen kun je de hele oogst weggooien. Hoewel het akkerbouwbedrijf geen biologisch bedrijf is, is er veel aandacht voor de balans met de natuur. Er is een machine aangeschaft waarmee met behulp van gps heel precies alleen het onkruid wordt bestreden. De grond en het milieu worden daardoor zo min mogelijk belast. Tegelijkertijd is het een feit dat je pootaardappelen niet kunt verbouwen zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Op het moment dat ik bij regen naar binnen ga om bij de kachel op te warmen, trekken ze op het boerenbedrijf het regenpak aan en gaan ze het land in om greppels te graven. Aardappelen mogen niet langer dan 24 uur onder water staan, anders kan je de hele oogst weggooien. Ook ten aanzien van dit soort praktische zaken worden er vanuit de regering steeds meer regels gesteld. Bijvoorbeeld dat er bij bemesting drie meter uit de slootkant vrij gehouden moet worden, zodat er geen mest in het water kan komen. Ook gelden er beperkingen bij het graven van greppels. Dit soort ogenschijnlijk kleine regels hebben een enorme impact op de bedrijfsvoering en het uitoefenen van het boerenvak. De oproep aan de politiek is duidelijk: kom langs, verdiep je in het boerenbedrijf en zie hoe voedsel geproduceerd wordt. Zoek samen naar oplossingen.
We spreken ook over natuurbeheer. Roofvogels, ganzen, hazen, weidevogels, alle dieren die hier van nature in de Beemster voorkomen zijn nodig in het gebied en moeten er ook blijven. Hierbij is het wel heel belangrijk dat het beheer op orde is. Er komen steeds meer roofvogels. Die eten de hazen en de nesten van de weidevogels op, waardoor die soorten aan het verdwijnen zijn. Ook bij ganzen zie je dat de populatie zo groot wordt dat er heel veel schade aan het land aangericht wordt. Je kan geen voedsel produceren als natuurbeheer niet op orde is. Hier is een taak voor de Provincie weggelegd.
Ideeën voor de toekomst/ fusie Purmerend en Beemster: open een winkel in Purmerend met streekproducten uit de Beemster. Er worden zoveel mooie producten geproduceerd. Enerzijds om mee bewustwording te creëren waar producten vandaan komen en hoe deze gemaakt worden. Anderzijds genereert het voor boeren ook een stukje inkomen om van te leven.
Het is een grote wens van Astrid om straks de kinderen als ze groot zijn een toekomst te geven op het bedrijf. Hiervoor is het belangrijk dat er perspectief is voor de toekomst. Wat dat betreft ziet ze het somber in. Dan hoopvol: “Ik denk oprecht dat als mensen als jij zich meer verdiepen in onze sector er veel kan en we samen een mooie toekomst hebben. Met én gezond vers voedsel én we bovendien bijdragen aan een betere wereld”. Tijdens de kennismaking zie ik de passie voor het produceren van hoogwaardig voedsel. Wat een mooi bedrijf is dit. Voordat ik wegga loop ik nog even langs bij het stalletje aan huis waar je heerlijke verse produceten kan kopen, te vinden aan de Jisperweg 8 in de Noordbeemster. Dit raad ik iedereen aan!
0 reacties