Cultureel aanbod theater de Purmaryn

Gepubliceerd door Eveline op

Op 6 mei 2019 vond de jaarlijkse programmapresentatie plaats van Theater de Purmaryn. Als wethouder cultuur hield ik een toespraak, welke hieronder terug te lezen is.

Theaterseizoen 2019/2020
De Purmaryn ontvangt jaarlijks tienduizenden gasten. Mensen komen hier graag. Ook dit jaar is er weer alles aan gedaan om een mooi en divers programma neer te zetten voor een groot publiek. Een programma dat aansluit bij deze tijd en onze regio. In 2017 ben ik zelf begonnen met vloggen. En mijn eerste vlogs gingen over de verbouwing van het theater De Purmaryn. Inmiddels heb ik meer dan 60 filmpjes gemaakt, te vinden op mijn eigen YouTube kanaal. Mijn kinderen vinden dit allemaal normaal, maar voor mij ging er een wereld open. Wilt u weten wat ik zoal als wethouder doe, neem er eens een kijkje op. Als YouTuber (ik weet niet of ik mijzelf zo mag noemen maar het klinkt wel goed), was ik dan ook blij verrast dat er dit jaar voor het eerst in het programma ook Youtubers opgenomen zijn die hier een voorstelling geven. Daarin zie je ook dat de Purmaryn continu meegaat met de veranderende samenleving, zonder de waardevolle andere voorstellingen uit het oog te verliezen. Directeur Miep Boerkamp gaat u hier vanavond alles over vertellen en laten zien, dus ik richt mij op het aanbod dat u vanavond niet ziet. Maar dat er wel ieder jaar is. En heel erg belangrijk is voor de stad.  

Een plek voor onze amateurverenigingen
De culturele sector kan namelijk niet bestaan zonder de vele mensen die op amateurbasis actief zijn. De Purmaryn is een theater dat vanuit die visie en overtuiging ruimte geeft en altijd bereid is mee te denken met amateurverenigingen die hier op dit podium hun voorstelling willen presenteren. Dat is iets waar ik trots op ben en dat we moeten koesteren. Eén van de prachtige projecten die de Purmaryn heeft is dat groep 8 leerlingen van de basisschool de gelegenheid krijgen om hun eindmusical plaats te laten vinden in dit theater. Dit werd voor het eerst gedaan tijdens het 25 jarig bestaan van de Purmaryn. Inmiddels wordt dit voor het derde jaar georganiseerd. Dit jaar zullen maar liefst 13 scholen in de Purmaryn hun eindmusical opvoeren en 3 scholen doen dit in P3. Dit betekent dat er in 2 weken tijd 16 voorstellingen plaatsvinden en ruim 1400 kinderen de theaters overdag zullen bezoeken. Ik vind het fantastisch dat we dit doen. Niet alleen geef je kinderen een onvergetelijke ervaring mee, door op het podium te staan en een keer backstage in een theater te komen. Maar komen ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden en andere bekenden in het theater. En hiermee bereiken we ook een groep voor wie naar het theater gaan niet vanzelfsprekend is.

Waarde van cultuur
Theater de Purmaryn is onmisbaar in het culturele aanbod van de stad. Naast de intrinsieke waarde heeft cultuur ook een belangrijke maatschappelijke functie. Cultuur kan aanzetten tot nadenken en reflectie, zorgt voor verbinding. Maar ook voor ontspanning en plezier. We leven in een wereld waar alles snel aan ons voorbij trekt en informatiestromen steeds sneller lijken te gaan. In het theater onttrek je je even hiervan wordt je geest gereset door een prachtige, ontroerende, komische of juist spannende voorstelling. Het theater is tegenwoordig één van de zeldzame plekken waar de mobiele telefoon echt even wordt uitgeschakeld.

Ik wens u niet alleen vanavond, maar het hele jaar door heel veel plezier in theater de Purmaryn! 

www.depurmaryn.nl


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *