De waarde van de lokale omroep

Gepubliceerd door Eveline op

Op 1 november vond de opening plaats van de volledig vernieuwde, verbouwde en gemoderniseerde multifunctionele studio van RTV Purmerend. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het gelukt om een moderne radiostudio, tv-studio en regiekamer te realiseren. Tijdens deze opening sprak ik over het belang van de lokale omroep RTV Purmerend in de gemeente. Hierbij ging ik in op het belang voor de democratie, de samenleving én de ontwikkeling van talent.

Belang voor de democratie
Een kritische lokale pers draagt bij aan het goed functioneren van de lokale democratie. En in Purmerend zijn we gezegend met politiek verslaggever Piet van Dijk. Hij kan als geen ander kritische vragen stellen, maar vooral de vertaling maken naar wat betekent dit nu voor de inwoners van de stad. Daarmee brengt RTV Purmerend op een hele toegankelijke manier aan de inwoners over waarover gesproken wordt in de gemeenteraad en wat besluiten die genomen zijn betekenen voor de inwoners van de stad.

Belang voor de samenleving
Voor onderlinge binding is de lokale omroep van essentieel belang. Het brengt in beeld wat er om je heen gebeurt in je directe leefomgeving. Met de komst van internet en social media zijn we allemaal wereldburgers geworden. Maar is er ook behoefte aan kleinschaligheid en nabij. Wat gebeurt er in mijn wijk? Hoe verloopt de Sinterklaasintocht? Juist in het brengen van dat lokale nieuws nabij vormt de lokale media een meerwaarde. RTV Purmerend doet ook verslaglegging van de evenementen die in de stad plaatsvinden. Hierdoor kunnen de mensen die fysiek niet aanwezig kunnen zijn ook thuis volgen wat er in de stad gebeurt.

Belang voor de ontwikkeling van talent
Ooit begonnen met twintigtal radio-hobbyisten zijn er inmiddels zo’n 70 vrijwilligers actief. En continu wordt er gewerkt aan het professionaliseren en verbeteren van het aanbod en de ontwikkeling van al het talent dat hier rondloopt. Mooi om te zien dat een aantal mensen die begonnen zijn als vrijwilligers bij RTV Purmerend nu hun beroep ervan hebben gemaakt. Dat zegt iets over de professionaliteit van de omroep. En dat RTV Purmerend het goed doet blijkt wel uit het feit dat er ook prijzen gewonnen worden. Onlangs is presentator Mick Smits het beste presentatietalent van het jaar is geworden. Daarmee is RTV Purmerend een springplank voor jong talent en een leuke plek voor iedereen die op het gebied van media bezig wil zijn.

Met de verbouwing die nu plaatsgevonden heeft is er een veilige, plezierige en betere werkplek gekomen waarmee ik hoop dat we nog vele jaren kunnen genieten van alle media die hier gemaakt wordt!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *