Gemeente Purmerend stapt over op nieuwe aanpak onkruidbestrijding verharding

Gepubliceerd door Eveline op

Gemeente Purmerend stapt over op nieuwe aanpak onkruidbestrijding verharding
Gemeente Purmerend bestrijdt onkruid op de verharding (straten, voetpaden, wegen) in de stad op een 100% duurzame manier. Vanaf vorige maand rijden er elektrische veegwagens en een grote tankwagen in de stad om het onkruid te verwijderen en weg te vegen.
 
Voor het eerst bepaalt de gemeente niet hoe de werkwijze van de aannemers moet zijn en valt het onkruidbeheer en vegen onder verantwoordelijkheid van één aannemer in de wijk. Wethouder Eveline Tijmstra: ‘We maken gebruik van de kennis en kunde van de aannemers, met daarbij de meest vernieuwende technieken. Op voorwaarde dat het werk op een duurzame manier gebeurt.’

Het werk in de stad is via een aanbesteding verdeeld over 3 aannemers, om de werkdruk te verdelen. De onkruidbestrijding piekt door de weersomstandigheden namelijk in de hele stad op hetzelfde moment. Tijdens 3 ijkmomenten in het jaar moet door de aannemers worden voldaan aan het gewenste resultaat. Hoe ze dit doen – bijvoorbeeld door meer te vegen zodat de voedingsbodem waarin onkruidzaden kunnen kiemen wordt weggehaald – is aan de aannemers.
 ·         Overwhere en Wheermolen
In Overwhere en Wheermolen voert Van Doorn het werk uit met de eerste veegwagen die 100% elektrisch is. Purmerend heeft hiermee een primeur te pakken: het is de allereerste 100% elektrische truck gemonteerde veegwagen in Nederland en één van de 15 eerste in Europa. De wagen is maximaal duurzaam, CO2 neutraal en geluidsstil.
·         Gors en Weidevenne
In Gors en Weidevenne voert Arco het werk ook uit met een 100% elektrische veegwagen. De 100% elektrische veegwagen is aangekocht door Arco. Zij werken nu nog met een demo-model, de veegmachine wordt in september geleverd.
 ·         Purmer-Noord en Purmer-Zuid
In Purmer-Noord en Purmer-Zuid wordt onkruid bestreden met heet water en vegen. Een grote tank met heet water van aannemer Berdi rijdt naar de wijken. Door kleinere, op zonne-energie rijdende voertuigen wordt de hete stoom met hogedruk aangebracht op het onkruid. De zonne-energie komt van zonnepanelen die op het bedrijfspand van Berdi liggen. Ook de moeilijk te bereiken plaatsen kunnen van stoom worden voorzien, zoals obstakels en goten. De eiwitten stollen en de vochtcellen barsten waardoor de plant verwelkt.
·         Centrum
In het centrum wordt de onkruidbestrijding op verharding door medewerkers van de gemeente uitgevoerd, merendeel elektrisch.
Categorieën: Persbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *