Peace Poster wedstrijd: de reis van vrede

Gepubliceerd door Eveline op

Voor het vierde jaar organiseert de Lionsclub Purmerend de “Peace Poster Wedstrijd”. Een wedstrijd met als doel om vrede onder de aandacht te brengen bij 11-13 jarigen. Een wedstrijd die georganiseerd wordt in heel de wereld. Dit jaar stond het thema ‘de reis van vrede’ centraal. 200 leerlingen van verschillende scholen maakten posters en gaven daarmee uiting aan hun gevoelens over vrede. De winnares van Purmerend is Zeynep Özdemir van OBS ’t Carrousel. Het juryrapport zegt hierover: Symboliek van twee handen die als een hart de wereld omsluiten. Ze dragen kinderen van diverse culturen en nationaliteiten, die hand in hand de wereld overtrekken. Het werk is veelkleurig in alle aspecten. De bewerkelijke techniek is tot in detail consequent uitgevoerd.

Lees hieronder de toespraak aan de schoolkinderen terug die ik tijdens de prijsuitreiking gehouden heb:

Laat ik beginnen om te zeggen dat ik het ontzettend goed vind dat de Rotery dit organiseert in Purmerend. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb het eigenlijk altijd heel erg druk. En volgens mij geldt dat voor jullie ook. Jullie zijn druk met school, druk met sporten of andere clubjes waar je op zit of druk met het chillen op je telefoon.

En juist dan, in een wereld die steeds sneller lijkt te gaan en waarin we continu informatie ontvangen en moeten verwerken is het heel goed om af en toe stil te staan bij onderwerpen zoals vrede. En dat gebeurt door deze wedstrijd. Je denkt na over het onderwerp, je praat er met andere over en juist dat is heel erg belangrijk. Omdat ik hier vanmiddag aanwezig ben heb ik ook nagedacht over de reis van vrede.

Doeslief

Jullie hebben dat vast wel eens iemand horen zeggen.

Doeslief

Zo begint vrede: door lief te doen tegen elkaar.
Wereldvrede begint thuis, in de klas, in de aula, tijdens de pauze en op straat. Vrede begint wanneer je je gehoord voelt. Vrede begint waar je je fijn voelt, wanneer je jezelf kan zijn.

Wanneer is dat? Wanneer voel jij je fijn?
Hoe kun jij ervoor zorgen dat een ander zich fijn voelt?

Dat begint bij jezelf. Je bent echt geen uitslover door aardig te doen tegen een onbekende. We zijn vaak wel aardig tegen de mensen in onze eigen omgeving. Maar hoe leuk is het als  aardig gedrag onverwacht komt. Een ouder iemand helpen bij het oversteken. Iemand uit de  klas helpen met rekenen.

Sociale media neemt een steeds groter deel in van ons leven. Als ik zie wat mensen daar soms opschrijven over een ander in een schreeuwerige en kwetsende toon dan maak ik mij daar zorgen over. Dan zijn er mensen die zeggen: dat moet toch kunnen? Ik bepaal zelf wel wat ik opschrijf. En daarvan zeg ik nee. Ik vind niet dat alles moet kunnen.

Doeslief 

Op social media is aardig doen tegen elkaar en op een normale manier een gesprek voeren even langrijk is in het echt. En ik hoop dat jullie, de nieuwe generatie, hier slimmer en verstandiger, vreedzamer mee om zullen gaan dan hoe het op dit moment af en toe gaat.

De reis van vrede is niet alleen dat je moet kunnen zijn wie je bent. Het gaat erom dat je prettig met elkaar samenleeft en omziet naar elkaar. Ook op social media. Dus wat ik hoop is dat iedereen massaal de prachtige tekeningen die gemaakt zijn met het verhaal dat het bij hoort deelt op sociale media, met de oproep: doeslief, doe lief tegen elkaar.  


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *