Stichting Beemster Gemeenschap bevordert saamhorigheid

Gepubliceerd door Eveline op

De Beemsterfeestweek is een begrip in de regio. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers trekt uit de wijde omtrek. Erica Helder is voorzitter van de Stichting Beemster Gemeenschap, een koepel waar alle verenigingen lid van zijn en die zich bezighoudt met de organisatie van de Beemsterfeestweek. De Stichting Beemster Gemeenschap werd in 1946 opgericht met als doel om de saamhorigheid in het Beemster gemeenschapsleven te bevorderen en culturele- en sportieve activiteiten te stimuleren. 

Met Erica Helder praat ik over de Stichting Beemster Gemeenschap. De laatste donderdag van juli is bepalend voor wanneer de feestweek plaatsvindt. Dit is een verwijzing naar de toewijzing van de kavels na de drooglegging van de Beemster, welke ook op donderdag plaatsvond. Traditiegetrouw moet daarom de laatste donderdag van juli in de feestweek vallen. De week bevat drie samenhangende elementen: de kermis, evenementen en de horeca. Die combinatie geeft het bijzondere karakter aan de feestweek.  

Verschillende commissies zijn verantwoordelijk voor het organiseren van allerlei activiteiten die plaatsvinden. De zeskamp wordt bijvoorbeeld georganiseerd door de commissie sport en alle kinderactiviteiten door de commissie welzijn. Afgevaardigden van de commissie zitten in het hoofdbestuur. Op deze manier werken inwoners samen aan het neerzetten van een fantastische week. Met elkaar wordt het hele programma van de feestweek vormgegeven. 

In het gesprek komt duidelijk naar voren dat het een week is voor iedereen. Jong en oud komt samen en ontmoet elkaar. Het is ook een week waar inwoners naar uit kijken. De kermis, allerlei activiteiten met als hoogtepunt de jaarlijkse autocross. Dat je bij sommige activiteiten er al vroeg bij moet zijn laat het jaarlijkse steenwerptoernooi zien. Er kunnen maar liefst 135 team’s mee doen. Maar is er zijn altijd veel meer inschrijvingen. Vooraf voelt men de spanning, zit ik bij de teams die mee kunnen doen? Ook het vinden van vrijwilligers is geen probleem, iedereen is bereid zich ervoor in te zetten om de week tot een succes te maken. 

De Beemsterfeestweek staat voor ontmoeting, saamhorigheid en gezelligheid. Het is best bijzonder te noemen dat dit evenement een hele week duurt met een vol en afwisselend programma, georganiseerd door de vrijwilligers zonder subsidie van de gemeente. Wat Erica meegeeft voor de toekomst: koester de Beemsterfeestweek. En dat ben ik helemaal met haar eens. Iets wat zo van de gemeenschap is, daar moet je zuinig op zijn.

Categorieën: Werkbezoek

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *