Theaterseizoen 2017-2018 Purmaryn geopend met programmapresentatie

Gepubliceerd door Eveline op

Op 8 mei 2017 mocht ik voor een uitverkochte zaal het nieuwe theaterseizoen openen. Hieronder leest u mijn toespraak over de toegevoegde waarde van theater de Purmaryn aan Purmerend en de waarde van cultuur.

Na 24 jaar weer op het podium
Als ik de Purmaryn bezoek zit ik eigenlijk altijd één van de theaterstoelen. Toen ik hoorde dat ik vanaf het podium voor een uitverkochte zaal een verhaal mocht houden over de toegevoegde waarde van dit theater aan Purmerend, dacht ik terug aan het moment dat ik hier voor het laatst op het podium gestaan heb. Dat was in 1993 toen ik meespeelde in de theatervoorstelling ‘Toffe Tommy Zorgenloos’ van het Nederlands Kindertheater. Voor mij was dat een mooie tijd. Ik vind het dan ook bijzonder dat ik na 24 jaar nogmaals op dit podium mag staan. Bijzonder is het ook dat het nieuwe theaterseizoen dit jaar later dan normaal van start gaat. Dat heeft te maken met de laatste fase van de verbouwing aan het theater die in deze zomerperiode plaatsvindt. We moeten er nog even op wachten, maar Purmerend heeft straks een theater dat voldoet aan alle eigentijdse eisen voor theaterbezoek. De Purmaryn heeft dan een uitnodigende entree en de ruimte is meer geschikt gemaakt om elkaar te ontmoeten, wat na te praten en samen nog iets te drinken. Kortom, een theater dat klaar is voor de toekomst, publiek trekt uit de hele regio en daarmee iets toevoegt aan onze bruisende binnenstad. De transparante beglazing zorgt straks voor een openheid die al vóór binnenkomst de reuring toont. Voor iedereen die er komt is het zichtbaar: hier is het gezellig en hier is iets te doen. 

Belang van cultuur
Theater de Purmaryn is onmisbaar in het culturele aanbod van de stad. Naast de intrinsieke waarde die de voorstellingen hebben die hier gegeven worden, heeft cultuur ook een belangrijke maatschappelijke functie. Cultuur is misschien niet het antwoord op alle complexe problemen in de wereld. Maar het doet iets met ons, in positieve zin. Cultuur prikkelt, inspireert, creëert ruimte voor verbeelding, vormt identiteit, geeft kleur aan het leven en geeft ons hoop. Cultuur is waardevol omdat het kan aanzetten tot nadenken en reflectie. Maar ook kan het zorgen voor ontspanning en plezier. Lachen doet een mens goed. Cultuur zorgt voor verbinding met elkaar en vergroot de gemeenschapszin. Uiteindelijk draagt dat bij aan het karakter en de identiteit van onze stad, Purmerend.

Purmaryn een plek voor onze amateurverenigingen
Naast het professionele theateraanbod is de Purmaryn ook een prachtige plaats voor onze lokale en regionale amateurverenigingen om op te treden. De culturele sector kan niet bestaan zonder de vele mensen die op amateurbasis actief zijn. Bijvoorbeeld door muziek te maken, toneel te spelen, aan ballet te doen te schilderen of te beeldhouwen. Deze vormen van kunstuiting versterken de lokale cultuur en zorgen voor ontmoetingen tussen mensen. Waar mensen van verschillende achtergronden elkaar vinden in een gezamenlijke hobby, ontstaat begrip en wederzijds respect. Hoe fantastisch is het dan om een keer te kunnen optreden in zo’n geweldige omgeving als dit theater! Dat weet ik uit eigen ervaring. De Purmaryn is een theater dat vanuit die visie en overtuiging ruimte geeft en altijd bereid is mee te denken met amateurverenigingen die hier op dit podium hun voorstelling willen presenteren. Dat is iets waar ik trots op ben en dat we allen moeten koesteren.
 

Programma nieuwe seizoen
De Purmaryn ontvangt jaarlijks tienduizenden gasten. Mensen komen hier graag. Ook dit jaar is er weer alles aan gedaan om een mooi en divers programma neer te zetten voor een divers publiek. Ik verwacht dat u na de zomer bij binnenkomst in de vernieuwde foyer met nog meer plezier zult genieten van dit theater.

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *