VISIT Beemster: Nederland bekend maken met de schoonheid van De Beemster

Gepubliceerd door Eveline op

Op een prachtige locatie in het historische pand waar het bezoekerscentrum over Werelderfgoed de Beemster is gevestigd, ontmoet ik Daniëlle Woudstra en Henkjan van Meer, bestuursleden van het team achter VISIT Beemster. VISIT Beemster is het merk van Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed. In 1999 is deze stichting opgericht nadat UNESCO Droogmakerij de Beemster het predicaat Werelderfgoed heeft verleend. In deze stichting werken, ondernemers, culturele instellingen en overheid samen aan het op de kaart zetten van het Werelderfgoed de Beemster.

In 2017 is het merk VISIT Beemster geïntroduceerd met twee doelstellingen: het verbeteren van de promotie over het werelderfgoed en het bevorderen van de samenwerking   bij de ontwikkeling van activiteiten voor bezoekers aan De Beemster. Daniëlle is inmiddels vier jaar voorzitter en heeft samen met de andere vrijwilligers van VISIT Beemster allerlei activiteiten gerealiseerd die bijdragen aan een betere beleving van de Beemster. Bijvoorbeeld de Beemster ontdekken achter het stuur van een Twizy, een klein elektrisch wagentje. Ook is de samenwerking opgezocht met het Purmerends Museum en de VVV in Purmerend. Het is belangrijk om iets aan te bieden waardoor mensen langer willen verblijven in de Beemster. Alles is gericht op kwaliteitstoerisme, maar wel passend bij de kleinschaligheid van de Beemster.

We spreken over plannen voor de toekomst. Die zijn er genoeg. De komende tijd zouden ze graag willen investeren in de educatie over het hoe en waarom van De Beemster als werelderfgoed. Door onder andere ervoor te zorgen dat er voldoende toegankelijk materiaal beschikbaar is voor alle doelgroepen. Een lang gekoesterde wens hierbij is om een volwaardig bezoekerscentrum te realiseren. Een plek waar je schoolklassen kunt ontvangen en waar je tentoonstellingen kan houden. Een bezoekerscentrum waar op een moderne manier het verhaal van De Beemster verteld wordt.

Om De Beemster beter te beleven zouden ze ook graag de kerktoren open willen stellen voor het publiek. Vanaf die plek is het namelijk mogelijk om uit te kijken over heel de Beemster en zo te ervaren wat het Werelderfgoed is. Om dit mogelijk te maken moet eerst de fysieke toegankelijkheid worden verbeterd. VISIT Beemster is hierover samen met de Beemster Ondernemersvereniging en het kerkbestuur in overleg met de gemeente.

Op dit moment wordt alles door een team van vrijwilligers gedaan. De inzet is groot, het resultaat is er ook. Maar om een professionaliseringslag te maken zou er op termijn gekeken moeten worden of je een aantal dingen niet met betaalde krachten zou moeten doen. Afgelopen twee jaar was er de focus om inwoners van de regio naar De Beemster te trekken. Nu is de tijd gekomen om verder te kijken en heel Nederland bekend te maken met de schoonheid van De Beemster. 

Categorieën: Werkbezoek

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *