Week tegen eenzaamheid 2016

Gepubliceerd door Eveline op

Als je aan eenzaamheid denkt, denk je waarschijnlijk eerder aan opa’s en oma’s in een verzorgingshuis dan aan jongeren. Toch komt het onder deze laatste groep ook veel voor. Zeggen dat je je eenzaam voelt, dat doe je niet zo gauw. Jongeren zijn zich er ook niet altijd van bewust dat het eenzaamheid is waar ze last van hebben. Maar het nare gevoel vanwege liefdesverdriet, gepest worden of nergens bij horen kent iedereen wel. Dat is eenzaamheid.

Eenzaamheid onder jongeren
Eenzaamheid komt veel voor onder jongeren, vaker dan je denkt. Voor de meeste jongeren is eenzaamheid geen dagelijks probleem. Ze zijn wel eens eenzaam, maar hebben er geen last van. Niemand vind dat eenzaamheid een fijn gevoel is, maar het heeft zo zijn nut bij de ontwikkeling van jongeren naar volwassenheid. Jongeren leren zichzelf hierdoor kennen en groeien er overheen, het versterkt hun zelfbewust zijn. Soms gaat het mis bij deze ontwikkeling. Dan is de eenzaamheid niet iets wat voorbij gaat, maar een gevoel waar een jongere maar niet vanaf komt. Je kunt je daar behoorlijk rot bij voelen en het kan van grote invloed zijn om je toekomstige leven. Veel mensen denken als je het over eenzaamheid hebt vooral aan oudere mensen. Het is echter belangrijk om te realiseren dat ouderen niet het alleenrecht op eenzaamheid hebben.  Bij eenzaamheidsbestrijding is er meer aandacht nodig voor verschillende groepen, waaronder jongeren. 

Week tegen de eenzaamheid 2016
Ook dit jaar doet het CDA weer mee met de landelijke week tegen eenzaamheid. Samen met de oprichters van de Facebookpagina ‘Eenzaam in Purmerend’ organiseerden we een ‘Kom erbij!’ activiteit op zaterdag 1 oktober 2016. Afgelopen jaren hebben we actief aandacht gevraagd voor de vele mensen die zich eenzaamheid voelen in Purmerend. Dit jaar wilde we graag iets doen voor mensen tijdens de landelijke week tegen eenzaamheid. De ervaring van de initiatiefnemers van de facebookpagina is dat voor mensen die niet vaak weggaan de weekenden vaak lang en stil zijn. Daarom hebben we samen met hen een dag  in het weekend uitgekozen voor een activiteit. De mensen die zich aanmelden kennen elkaar niet. We gaan samen bowlen waarbij we onder het genot van een hapje en een drankje nader kennis kunnen maken.

Daarnaast willen we met tien verschillende posters later zien hoe divers eenzaamheid kan zijn onder jongeren. Hiermee hopen wij andere mensen te inspireren om met elkaar het gesprek te voeren over wat eenzaamheid is en wat we hier samen aan kunnen doen.

Eveline Tijmstra 

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *